Στην εκπαίδευση των πιλότων του μέλλοντος επενδύει η Aegean, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της χώρας μας, που πολύ σύντομα αναμένεται να δημιουργήσει στην Ελλάδα το πρώτο Κέντρο Προσομοίωσης Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων. Πρόκειται για τον πιο σύγχρονο κόμβο αεροπορικής εκπαίδευσης σε ολόκληρη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με την καναδική CAE, την κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας.

Προκειμένου να γινει αντιληπτό το μέγεθος και ο αντίκτυπος που θα έχει αυτή η κίνηση στον κλάδο, οι δύο εταιρείες διοργάνωσαν μια μεγάλη δημοσιογραφική αποστολή στη Μαδρίτη, όπου η CAE εδώ και χρόνια έχει θέσει σε λειτουργία το πρώτο της ευρωπαϊκό training center, λίγο έξω από το αεροδρόμιο της ισπανικής πρωτεύουσας.

Προσομοίωση απογείωσης από τη Σαντορίνη

Σε ένα κλειστό υπόστεγο, δεσπόζει ένα τεράστιο λευκό κουβούκλιο με ρομποτικούς βραχίονες. Το εσωτερικό του είναι ακριβώς ίδιο με το πιλοτήριο ενός αεροσκάφους της πολιτικής αεροπορίας. Οι υπό εκπαίδευση κυβερνήτες και συγκυβερνήτες μπαίνοντας μέσα σε αυτό, αισθάνονται σαν να βρίσκονται σε κανονικό αεροπλάνο και μάλιστα χάρις στην τεχνολογία, προσομοιώνεται το σενάριο που τους καλεί να απογειωθούν από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης.

Οι όποιες δυσκολίες στη μορφολογία του εδάφους της νήσου, είναι αποτυπωμένες με μεγάλη λεπτομέρεια στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της CAE, οπότε πράγματι οι εκπαιδευόμενοι έχουν την αίσθηση ότι απογειώνονται από τον Κρατικό Αερολιμένα Σαντορίνης ο οποίος από το 2017 και για 40 χρόνια έχει παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση στην κοινοπραξία της Fraport.

Έως το τέλος του 2023 θα είναι έτοιμο το κέντρο εκπαίδευσης στην Αθήνα

Αντίστοιχο Κέντρο Προσομοίωσης Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων θα δημιουργηθεί πολύ σύντομα στην νέα τεχνική βάση της Aegean στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών, «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το κέντρο θα έχει χωρητικότητα έως και 7 προσομοιωτών πλήρους πτήσης και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2023.

Ειδικότερα, στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης το Εκπαιδευτικό Κέντρο θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης (συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600), καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας.

Η δημιουργία του νέου Εκπαιδευτικού Κέντρο της AEGEAN και της CAE εντάσσεται στη συνολική επένδυση της AEGEAN ύψους 140 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου οικοσυστήματος για την αερομεταφορά στην Ελλάδα, που ανακοινώθηκε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, ενώ παράλληλα επεκτείνει περεταίρω το ήδη σημαντικό παγκόσμιο δίκτυο κέντρων εκπαίδευσης της CAE.

Γερογιάννης: Ενισχύουμε σημαντικά τις τεχνικές δυνατότητες της Aegean

Όπως δήλωσε από τη Μαδρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean κ. Δημήτρης Γερογιάννης, μέσα από αυτή την επένδυση η εταιρεία ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και τις τεχνικές δυνατότητές της. Μίλησε για ένα όραμα ετών που τώρα υλοποιείται, καθώς ο σχεδιασμός είχε ξεκινήσει προ πανδημίας. Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Σίσκος, διευθυντής εκπαίδευσης της Aegean, ανέφερε ότι «το νέο κέντρο προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην εταιρεία» καθώς η Ελλάδα τοποθετείται σταδιακά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη ως εκκολαπτήριο στελεχών, εκπαιδεύοντας του πιλότους και τους μηχανικούς του μέλλοντος.

Εκτός από την βελτίωση της εκπαίδευσης των πιλότων και του πληρώματος καμπίνας, η εκπαιδευτική δυναμικότητα του κέντρου επιτρέπει τη διεύρυνση των υπηρεσιών υποστήριξης που θα μπορεί να προσφέρει η Aegean σε τρίτες εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% της δυναμικότητας του Κέντρου θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση πτητικού δυναμικού τρίτων και το 40% από την Aegean.

Καθαρή ενέργεια χάρις στα φωτοβολταϊκά πάνελ

Άξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός ότι για τη λειτουργία του το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της Aegean και της CAE, θα καταναλώνει καθαρή ενέργεια η οποία θα παράγεται από την εγκατάσταση 35.000 m2 φωτοβολταϊκών πάνελ συνολικής ισχύος 3 MW ή 4,4 GWh ετησίως, που είναι τοποθετημένη στη νέα τεχνική βάση της Aegean στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών. Θα δημιουργηθεί ένα από τα πρώτα «πράσινα» Hangar στην Ευρώπη, μέσα σε ένα από τα πλέον «πράσινα» αεροδρόμια της Ευρώπης.

Αυτή τη στιγμή οι εργασίες αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων της νέας τεχνικής βάσης βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να υποδεχτούν τους προσομοιωτές σαν αυτούς που υπάρχουν στη Μαδρίτη και τους οποίους παρουσίασαν οι ιθύνοντες στους δημοσιογράφους, Όπως ανέφερε ο κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος, επικεφαλής οικονομικού σχεδιασμού της Aegean, έχει ιδρυθεί η ελληνική εταιρεία που θα υλοποιήσει την επένδυση και ήδη βρίσκονται σε επαφές με κατασκευαστικές εταιρείες. «Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινωθεί ο General Contractor. Η επένδυση είναι εντός του χρονοδιαγράμματος, με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις που είχαν γίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Τύπο.

Ποια είναι η CAE

Η CAE, ως εταιρεία τεχνολογίας, προάγει τη ψηφιοποίηση αναπτύσσοντας την εκπαίδευση προσομοίωσης και δίνοντας λύσεις υποστήριξης κρίσιμων λειτουργιών. «Πάνω απ’ όλα, όμως, δίνουμε τη δυνατότητα στους πιλότους και τις αεροπορικές εταιρείες να αποδίδουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε μέρα. Βρισκόμαστε σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 200 σημεία εκπαίδευσης σε περισσότερες από 40 χώρες διατηρώντας πάνω από 13.000 υπαλλήλους» όπως αναφέρει. Η CAE αντιπροσωπεύει 75 χρόνια καινοτομιών στον κλάδο – τους προσομοιωτές πτήσης και τα εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ποια είναι η AEGEAN

Η AEGEAN και η θυγατρική της Olympic Air μετέφεραν 12,5 εκατομμύρια επιβάτες το 2022. Το πρόγραμμα δρομολογίων το 2023 καλύπτει ένα δίκτυο 161 προορισμών (30 προορισμούς εσωτερικού και 131 εξωτερικού) σε 46 χώρες, με ένα στόλο 76 αεροσκαφών μεταξύ των οποίων τα ολοκαίνουργια Airbus A320 and A321 neo. Η AEGEAN είναι μέλος της μεγαλύτερης παγκόσμιας αεροπορικής συμμαχίας, της STAR ALLIANCE και βραβεύθηκε για 11η συνεχή χρονιά και 12η συνολικά τα τελευταία 13 χρόνια, ως η Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη από τον οργανισμό των Skytrax World Airline Awards.

Οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στη Μαδρίτη είχαν την ευκαιρία εκτός από τη ξενάγηση στους προσομοιωτές πτήσεων, ν΄ απολαύσουν τα αξιοθέατα της πόλης και βέβαια τις ανέσεις ενός αεροπορικού ταξιδιού με την Aegean από την Αθήνα προς την ισπανική πρωτεύουσα μετ’ επιστροφής.