Οι τραπεζικές μετοχές κατρακύλησαν τη Δευτέρα, ένα 24ωρο μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS με τη στήριξη του ελβετικού κράτους. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε άμεσα, εντός του Σαββατοκύριακου, σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο και να αποφευχθεί ένα νέο ράλι «καθόδου» τη Δευτέρα. Ωστόσο, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, οι προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν.
Στο «άνοιγμα», η μετοχή της Credit Suisse έκανε βουτιά 62% στις συναλλαγές πριν την έναρξη της αγοράς και λίγο μετά το μεσημέρι διαπραγματευόταν με απώλειες 58% στα 0,78 ελβετικά φράγκα. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της UBS κατρακυλούσε πριν λίγο 10% στα 15,34 φράγκα.
Οι μεγάλες αυτές απώλειες ήρθαν μετά τις μεγάλες πωλήσεις στις ασιατικές χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς η πρώτη αισιοδοξία των επενδυτών για την ανάσχεση της τραπεζικής κρίσης εξατμίστηκε γρήγορα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ειδικότερα, η προσοχή των επενδυτών μετατοπίστηκε στο μεγάλο πλήγμα που θα δεχθούν ορισμένοι ομολογιούχοι της Credit Suisse μετά την εξαγορά από την UBS, το οποίο προστέθηκε στις ανησυχίες για άλλους βασικούς κινδύνους, όπως της μετάδοσης, της εύθραυστης κατάστασης των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών και των προκλήσεων για τις κεντρικές τράπεζες που προσπαθούν να μειώσουν τον πληθωρισμό και τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους.
«Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι μετά από τον τραπεζικό πανικό εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα και δύο παρεμβάσεις που οργανώθηκαν από τις Αρχές, αυτό το πρόβλημα δεν φεύγει, αντίθετα έχει γίνει παγκόσμιο», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της Jones Trading.
«Τα δημοσιεύματα ότι η UBS εξαγοράζει την Credit Suisse θα μεγεθύνει πιθανόν τα προβλήματα, μετατοπίζοντάς τα στην UBS», πρόσθεσε.
Με βάση τη συμφωνία, οι ελβετικές ρυθμιστικές Αρχές αποφάσισαν να μηδενισθεί η αξία ομολόγων additional tier 1 (AT1) της Credit Suisse, τα οποία είχαν ονομαστική αξία 17 δις. δολαρίων, εξοργίζοντας κάποιους κατόχους των τίτλων αυτών, οι οποίοι θεωρούσαν θα ήταν καλύτερα προστατευμένοι από τους μετόχους με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ.
Οι τιμές των ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse βυθίστηκαν στην έναρξη της διαπραγμάτευσης στην ευρωπαϊκή αγορά, με μία σειρά δολαριακών ομολόγων να προσφέρονται έναντι 2 σεντς στο δολάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb.
H βουτιά της μετοχής της ελβετικής τράπεζας ήταν το «κερασάκι» στην πτώση των τραπεζικών μετοχών καθώς οι επενδυτές αγνόησαν τις δεσμεύσεις των κεντρικών τραπεζών το σαββατοκύριακο για την παροχή ρευστότητας σε δολάρια προκειμένου να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Θετική αντίδραση στην αγορά ομολόγων
Θετικά αντιδρά από το πρωί η αγορά ομολόγων μετά την χθεσινή ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης της Ελβετικής Τράπεζας Credit Suisse. Οι επενδυτές στρέφονται στα κρατικά ομόλογα, τα οποία αποτελούν ασφαλές καταφύγιο με αποτέλεσμα οι τιμές τους να κινούνται ανοδικά και οι αποδόσεις τους να υποχωρούν.
Είναι ενδεικτικό ότι στην εγχώρια δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν πριν από λίγο στο 4,05%, από 4,19% που ήταν την Παρασκευή. Αντιστοίχως κινούνται και οι αποδόσεις των περισσοτέρων ομολόγων της Ευρωζώνης με εκείνη του 10ετούς Γερμανικού ομολόγου να υποχωρεί στο 2,06%.
Τι συμβαίνει με τα ελληνικά ομόλογα
Ειδικότερα, όσον αφορά στα ελληνικά ομόλογα η σημερινή τους άνοδος οφείλεται εν μέρει και στην επί τα βελτίω αναθεώρηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, στην οποία προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αμετάβλητη στο Ba3. Ωστόσο αναθεώρησε ως θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Ο βασικός μοχλός για την αλλαγή των προοπτικών σε «θετικές» είναι η πρόβλεψη για μία περίοδο υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ από ό,τι την περασμένη δεκαετία, εν μέρει ως αποτέλεσμα της βελτίωσης στη διακυβέρνηση και προηγούμενων μεταρρυθμίσεων του οικονομικού και τραπεζικού τομέα που αποδίδουν πιο εμφανώς καρπούς, αναφέρει ο Moody’s.
Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με την υψηλότερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ θα συμβάλλουν σε σημαντική μείωση του χρέους της χώρας τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την Moody’s.
Συγκεκριμένα, η Moody’s αναμένει ότι τα επόμενα χρόνια η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας θα υποστηριχθεί από επενδύσεις, τόσο μέσω κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και ιδιωτικών επενδύσεων. Μαζί με τις επιπτώσεις των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων -οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία ενός βελτιωμένου επιχειρηματικού περιβάλλοντος – και τις συνεχείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και της δικαιοσύνης, αυτό είναι πιθανό να ανεβάσει τη δυνητική ανάπτυξη σε 2% έως 3% τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS δημιουργεί τεράστιο κίνδυνο για την Ελβετία»
Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS δημιουργεί τεράστιο κίνδυνο για την Ελβετία, δήλωσε σήμερα ο Ρότζερ Νόρντμαν, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SP) στην Ελβετία.
«Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) και η κυβέρνηση έβαλαν 209 δισεκατομμύρια (ελβετικά) φράγκα στο τραπέζι –αυτό είναι τεράστιος κίνδυνος για την Ελβετία», δήλωσε ο Νόρντμαν στο Reuters, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η νέα UBS είναι επίσης άλλος ένας τεράστιος κίνδυνος – θα έχει πάνω από 1.500 δισεκατομμύρια φράγκα σε περιουσιακά στοιχεία, και αυτό είναι απλώς πολύ μεγάλο για την Ελβετία», πρόσθεσε.
Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο ελβετικό κοινοβούλιο και έχουν δύο υπουργούς στο κυβερνών υπουργικό συμβούλιο της χώρας.
Ο Νόρντμαν, που είναι επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στην κάτω βουλή, σημείωσε επίσης ότι ανησυχεί για τις απώλειες θέσεων εργασίας και κατηγόρησε την ηγεσία της Credit Suisse για την κρίση της τράπεζας.
«Αυτό που συνέβη είναι τρομερό για την αξιοπιστία της Ελβετίας», τόνισε. «Είναι μια προειδοποιητική βολή για την Ελβετία, για την ύπαρξη τραπεζών που είναι απλά πολύ μεγάλες», υπογράμμισε.
«Ανησυχώ πολύ για την νέα UBS. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος διαχωρισμός μεταξύ της συνήθους αποταμιευτικής δραστηριότητας των τραπεζών, της επενδυτικής τράπεζας και τις διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων», κατέληξε ο Ελβετός βουλευτής.
Το Βερολίνο χαιρετίζει την εξαγορά της Crédit Suisse από την UBS
Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει τα μέτρα που ελήφθησαν για την εξαγορά της προβληματικής τράπεζας Crédit Suisse από την UBS, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ναντίνε Κάλβεϊ.
«Τα μέτρα θα χρησιμεύσουν στην αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών στην αγορά και στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσε η κυρία Κάλβεϊ και επανέλαβε ότι «το γερμανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σταθερό». Οι γερμανικές εποπτικές αρχές και η ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική εποπτική αρχή βρίσκονται σε στενή επαφή και παρακολουθούν με προσοχή την κατάσταση, πρόσθεσε.