Το πράσινο φως για την υλοποίηση επενδύσεων άνω των 65 εκατ. ευρώ στην κατασκευή Σταθμών Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης έδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Πρόκειται για επενδύσεις που εκκρεμούσαν εδώ και δύο χρόνια καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης αδειών παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Οι μονάδες συμπαραγωγής λειτουργούν με υψηλό βαθμό απόδοσης (85 – 90 %) καθώς αξιοποιούν και την θερμότητα που προκύπτει κατά την καύση του αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ ιδανική περίπτωση εφαρμογής μονάδων συμπαραγωγής αποτελούν τα Δημόσια Νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές της χώρας, αφού είναι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας και λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο. Τέτοια μονάδα έχει εγκατασταθεί με χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, κόστισε 830.000 ευρώ και η εξοικονόμηση που απέδωσε είναι περίπου 30.000 ευρώ το μήνα από το λογαριασμό ηλεκτρισμού και άλλα 3.000 ευρώ από την αντικατάσταση πετρελαίου με φυσικό αέριο. Δηλαδή η απόσβεση (συνυπολογίζοντας τη συντήρηση), θα γίνει σε πέντε χρόνια.

Οι νέες άδειες παραγωγής χορηγούνται στους:

-COCA COLA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ Α.Ε, ισχύος 9,123 MWel – 9,063 MWth και επένδυσης 11,75 εκατ. Ευρώ,

-ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΑΕΒΕ, ισχύος 7,5 MWel – 12,5 MWth και επένδυσης 9,7 εκατ. Ευρώ,

-ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Ε.Α.Ε – ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ, ισχύος 1,021 MWel – 1,154 MWth, κόστους 1,339 εκατ. Ευρώ

-ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Ε.Α.Ε – ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ισχύος 1,021 MWel – 1,157 MWth, επένδυσης 1,45 εκατ. Ευρώ και

-ΠΕΡΣΕΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ Α.Ε – ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ, ισχύος 0,237 MWel – 0,351 MWth και κόστους 337.000 Ευρώ.

Για τους σταθμούς συμπαραγωγής των:

-AGROTHERM ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ Α.Ε, ισχύος 6,4 MWel, κόστους 6,685 εκατ. Ευρώ,

-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Α.Ε, 4,8 MWel, 5,598 εκατ. Ευρώ και

-Νοσοκομείο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, ισχύος 1,169 MWel και επένδυσης 1,339 εκατ. Ευρώ,

ζητήθηκε παράταση της προθεσμίας υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων και το Υπουργείο θα αποστείλει συμπληρωματικά έγγραφα για τις αιτήσεις αυτές.

-Για τον σταθμό συμπαραγωγής της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε, παραγόμενης ισχύος 7,5 MWel και επένδυσης 9,5 εκατ. Ευρώ, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης από τη ΡΑΕ και επομένως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση Άδειας Παραγωγής.

-Η εταιρία ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε, για ΣΗΘΥΑ ισχύος 1,169 KWel και κόστους 1,6 εκατ. Ευρώ, υπέβαλε αίτημα μεταβολής των στοιχείων της αρχικής αίτησής της και εξαιρείται προσωρινά.

-Η εταιρία ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ παραιτήθηκε από την αρχική αίτησή της.

-Για τις εταιρίες KOLORA A.E, GREEN ALLIANCE Α.Ε και ΞΕΝΤΕ Α.Ε ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΑΡΚ, που δεν απάντησαν στο έγγραφο του ΥΠΕΚΑ, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση Άδειας Παραγωγής.