Η πρόκληση που συνιστά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η υιοθέτηση των κατάλληλων εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο τελευταίο συνέδριο του έργου «SECOIA Deal», το οποίο επικεντρώνεται στις αλλαγές που συνδέονται με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως τον αντίκτυπό της στην απασχόληση και την αγορά εργασίας, εστιάζοντας στον κοινωνικό διάλογο.
«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λειτουργούν επί του παρόντος σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας και σε ένα περίπλοκο οικονομικό και διεθνές πλαίσιο. Μία από τις προκλήσεις για αυτές είναι να εντοπίσουν τις δυνατότητες των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για τις επιχειρήσεις τους», δήλωσε η Valentina Guerra, σύμβουλος πολιτικής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνικών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (SMEunited).
Διάλογος σε όλα τα επίπεδα
Η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει ευκαιρίες και προκλήσεις που μπορούν να ξεπεραστούν αποτελεσματικά μέσω ισχυρού κοινωνικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στην Αυτόνομη Συμφωνία Πλαίσιο του 2020 για την ψηφιοποίηση, οι διακλαδικοί κοινωνικοί εταίροι της ΕΕ τόνισαν τη σημασία της έγκαιρης διαβούλευσης τόσο με τους εργοδότες όσο και με τους εργαζομένους για τη διερεύνηση επιλογών σχεδιασμού στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να υπάρξει οικονομική επιτυχία αλλά και καλές συνθήκες εργασίας.
«Στη συμφωνία, οι διακλαδικοί κοινωνικοί εταίροι της ΕΕ προσδιόρισαν ορισμένες βασικές αρχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η εισαγωγή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης είναι μια κυκλική διαδικασία που βασίζεται σε έναν μόνιμο διάλογο μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και όχι σε μια εφάπαξ διαδικασία. Επιπλέον, η διαδικασία λήψης αποφάσεων θα πρέπει να γίνει από κάτω προς τα πάνω και να βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων, σε διαφορετικούς τομείς», επισήμανε η V. Guerra.
Δύο βασικά στοιχεία
Σύμφωνα με τη SMEunited, υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν τις ΜμΕ για να υιοθετήσουν τα καλύτερα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για αυτές.
- Πρώτον, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες απαιτούν επαρκείς και στοχευμένες ευκαιρίες για να μάθουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στους τομείς που δραστηριοποιούνται.
- Δεύτερον, η SMEunited συνιστά τη βελτίωση των εργαλείων για την υποστήριξη των μικρομεσαίων στον εντοπισμό των ειδικών αναγκών τους και στην πραγματοποίηση των κατάλληλων επενδύσεων για την κάλυψη αυτών των αναγκών.
Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.