Στη σκιά του υψηλού πληθωρισμού και του ντόμινο αυξήσεων στα επιτόκια αλλά και υπό το φόβο ενός νέου κύκλου αύξησης των κόκκινων δανείων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συζήτησε χθες (24/11) με τους τραπεζίτες τις εξελίξεις και τους προβληματισμούς για τις αυξημένες και διαρκώς αυξανόμενες τους επόμενους μήνες δόσεις των στεγαστικών δανείων που πλήττουν τα νοικοκυριά.
Για το θέμα της στήριξης των ενήμερων δανειοληπτών, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Χρήστος Σταϊκούρας, έβαλε όλα τα θέματα στο τραπέζι, όπως έχει κάνει δημοσίως τις τελευταίες ημέρες. Από ρυθμίσεις και εξωδικαστικό, επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, τη μεταξύ τους «ψαλίδα», την ανάγκη ενίσχυσης της πιστωτικής επέκτασης, το θέμα των προμηθειών και βεβαίως τα περιθώρια δημιουργίας μιας ομπρέλας προστασίας για τα νοικοκυριά προκειμένου να μη χάσουν τις ρυθμίσεις τους ή να μην κοκκινίσουν τα δάνειά τους.
«Έχουμε κάνει ότι μπορούμε» αλλά οι τράπεζες «φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος» δήλωνε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για να προσθέσει πως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα το επόμενο διάστημα και θα πρέπει να το καταλάβουν. Εξήγησε πως μπορεί η Ελλάδα να επιδεικνύει ανθεκτικότητα με την έννοια της πρόβλεψης για βραδύτερη μεν άνοδο του ΑΕΠ αλλά και θετικό πρόσημο το 2023, ωστόσο το επόμενο διάστημα λόγω της πορείας που θα έχει η παγκόσμια οικονομία και το κόστος δανεισμού η κατάσταση θα χειροτερεύσει και θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα.
Το ισπανικό μοντέλο, με «πάγωμα» δόσης, περίοδο χάριτος, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου έως και κατά επτά χρόνια μπήκε στο τραπέζι και σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες ανέλαβαν να το επεξεργαστούν και να το προσαρμόσουν – και εισοδηματικά- εφόσον γίνεται στα ελληνικά δεδομένα.
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες φέρονται να πιέζουν το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε επιδότηση δόσης ή επιδότηση επιτοκίου τους ευάλωτους δανειολήπτες (ατύπως συζητείται ένα εισοδηματικό οικογενειακό όριο κοντά στα 20.000 ευρώ).
Η σύσκεψη έγινε σε συνέχεια της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού για σχέδιο παρέμβασης σε ενήμερους δανειολήπτες, με εντολή στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να ξεκινήσει συζητήσεις με τις τράπεζες για το εν λόγω πεδίο. Παρόλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι οι συνθήκες δεν είναι ανάλογες με αυτές πανδημίας δημοσιονομικά και, κατά συνέπεια, η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί και ανάλογα με το αν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο. «Αξιολογούνται όλες οι δυνητικές παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε λαμβάνοντας υπόψη και τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο, γιατί δεν υπάρχει η δημοσιονομική ευελιξία του παρελθόντος» είπε.
Η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχει αυξήσει τις μηνιαίες δόσεις για την αποπληρωμή στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για περισσότερα από 480.000 νοικοκυριά που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το euribor.
Επίσης η επιθετική πολιτική από την ΕΚΤ έχει σπρώξει τους νέους δανειολήπτες σε δανεισμό με σταθερό επιτόκιο που είναι υψηλότερο από το κυμαινόμενο. Σύμφωνα με άλλες πηγές βασικό θέμα της χθεσινής συνάντησης Σταϊκούρα – τραπεζιτών ήταν η επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής για τις χορηγήσεις, τις καταθέσεις και τις προμήθειες. Στη δίωρη συνάντηση με τους τραπεζίτες με τη συμμετοχή στελεχών από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους συζητήθηκε και το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού με το υπουργείο Οικονομικών να επισημαίνει την ανάγκη για μεγαλύτερες ταχύτητες σε αυτό το μέτωπο.
Πάντως η κυβέρνηση, καθώς πλησιάζουν και οι εκλογές, θέλει να προλάβει μια νέα εστία κοινωνικών αντιδράσεων. Έχει περάσει τον κάβο του ηλεκτροσόκ στους λογαριασμούς, επιχειρεί να διαχειριστεί με επιδόματα, καλάθια (νοικοκυριού) και νέες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται την έκρηξη της ακρίβειας, αναζητά «παυσίπονα» για τις αυξημένες και διαρκώς αυξανόμενες τους επόμενους μήνες δόσεις των – στεγαστικών κυρίως- δανείων.