Τον κώδωνα του κινδύνου για την αξιολόγηση της Ισπανίας «κρούει» η Moody’s, θέτοντας υπό αναθεώρηση, για πιθανή υποβάθμιση, την αξιολόγηση «Aa1» της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Η κίνηση έρχεται μία ημέρα πριν την τελευταία δημοπρασία ομολόγων της ισπανικής κυβέρνησης για το 2010 εν μέσω ανησυχιών πως η χώρα θα ακολουθήσει την Ελλάδα και την Ιρλανδία στο δρόμο προς το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε.

Ένας από τους παράγοντες που θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση είναι -σύμφωνα με τον οίκο- το γεγονός ότι η Ισπανία είναι ευάλωτη στις πιέσεις χρηματοδότησης, δεδομένων των υψηλών χρηματοδοτικών της αναγκών για το 2011, που αγγίζουν τα 170 δισ. ευρώ.

Άλλος παράγοντας είναι η πιθανή μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους της χώρας, ενώ στην έκθεσή της η Moody’s επικαλείται «τις διογκούμενες ανησυχίες» για την ικανότητα της ισπανικής κυβέρνησης να πετύχει την απαιτούμενη βιώσιμη και διαρθρωτική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών του κράτους, λόγω της αδυναμίας της να ελέγξει τα οικονομικά των τοπικών κυβερνήσεων.