«Ναι στα ευρωομόλογα», «όχι στην κακοφωνία», «ακατανόητη η στάση της Μέρκελ», ήταν οι θέσεις που υποστήριξαν στην πλειοψηφία τους σήμερα σε συνεντεύξεις Τύπου, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εν όψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας στις Βρυξέλλες.

Η έκβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (16-17 Δεκεμβρίου), από το οποίο οι ευρωβουλευτές περιμένουν σημαντικές αποφάσεις, αλλά και την τελική στάση που θα κρατήσει η Γερμανίδα καγκελάριος για το θέμα των ευρωομολόγων, απασχολεί ιδιαίτερα τις κοινοβουλευτικές ομάδες του Κοινοβουλίου, κατά την τρέχουσα σύνοδο στο Στρασβούργο.

Τα πυρά κατά της Γερμανίας και ιδιαίτερα κατά της Καγκελαρίου της, έστρεψε πρώτος ο συμπατριώτης της επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Σουλτς υποστήριξε ότι βρισκόμαστε σε μια αποφασιστική φάση για την ευρωπαϊκή πολιτική γι αυτό είναι απαραίτητο να μιλήσουμε ξεκάθαρα: «Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη είναι η τακτική του κατακερματισμού καταστάσεων και δράσεων με δραματικές συνέπειες για τους επενδυτές οι οποίοι βρίσκονται στην ασάφεια και στην ανασφάλεια» είπε.

Ο κ. Σουλτς έφερε σαν παράδειγμα την παλινδρόμηση ορισμένων αρχηγών κρατών που για μήνες έλεγαν ότι δεν είχαν ανάγκη βοήθειας και ξαφνικά είδαν το αντίθετο. Επίσης το γεγονός ότι το περασμένο καλοκαίρι οι Ιρλανδικές τράπεζες πέρασαν θετικά τα «στρες τεστ» και λίγους μήνες μετά «βούλιαξαν».

«Θα πρέπει να βγούμε από αυτήν την κατάσταση, να βάλουμε πάνω στο τραπέζι ξεκάθαρα όλα τα στοιχεία, θετικά ή αρνητικά του ευρώ και να πάρουμε ξεκάθαρες και τελικές αποφάσεις» είπε.

Για τον κ. Σουλτς η Καγκελάριος Μέρκελ είναι αυτή που ακολουθεί κατ’ εξοχήν την τακτική αυτή του κατακερματισμού. «Η Καγκελάριος αφιερώνει τον χρόνο της εξηγώντας τι δεν θα πρέπει να κάνουμε. Στο τέλος όμως αναγνωρίζει ότι είναι αναγκαίο να το κάνουμε. Θα πρέπει να σταματήσει το παιγνίδι αυτό» υπογράμμισε ο κ. Σουλτς.

Δεν είμαστε μόνο σε μια νομισματική ένωση, πρόσθεσε, αλλά και σε μια κοινότητα με κοινή μοίρα. Έχουμε τη δυνατότητα επιλογής, ή αφήνουμε το ευρώ να βουλιάξει και μαζί του η ευρωπαϊκή οικονομία ή το σταθεροποιούμε.

Υποστήριξε στη συνέχεια ότι η πρόταση Γιούνκερ για την δημιουργία ευρωομολόγων είναι η σωστή και ικανή να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του ευρώ, ενώ χαρακτήρισε «μέθοδο δημοτικού σχολείου» τη μέθοδο που χρησιμοποίησε η Γερμανία για τον υπολογισμό του μέσου όρου των επιτοκίων στα ευρωομόλογα.

«Γίνονται απόπειρες και προσπάθειες να κατασκευασθούν επιχειρήματα ενάντια σε ένα μέτρο που δεν το προτείνουν αριστεροί αντιεξουσιαστές, αλλά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ο «κύριος ευρώ» της ευρωζώνης.

Δεν ζητάω να είμαστε όλοι υπέρ των ευρωομολόγων, αλλά δεν μπορούμε να τα διαγράψουμε από τις εναλλακτικές λύσεις», κατέληξε ο κ. Σουλτς.