Οι περιουσίες των πλουσιότερων δισεκατομμυριούχων της Αμερικής κατρακύλησαν την Τρίτη στις 13 του Σεπτέμβρη κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, την ένατη χειρότερη ημερήσια απώλεια όλων των εποχών, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ήταν πιο θερμά από τα αναμενόμενα αναστάτωσαν τις αγορές.

Η περιουσία του Τζεφ Μπέζος υποχώρησε κατά 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια, τη μεγαλύτερη μεταξύ εκείνων που παρακολουθούνται από τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, ενώ η καθαρή αξία του Έλον Μασκ, του πλουσιότερου άντρα στον κόσμο, μειώθηκε κατά 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Λάρρυ Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν, οι συνιδρυτές της Alphabet με το παρατσούκλι «Google Guys», έχασαν ο καθένας τους περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια στα χαρτιά λόγω της πτώσης της μετοχής της Google κατά 6%.

Ομοίως, η πτώση της μετοχής της Microsoft κατά 5% επέφερε πλήγμα 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον συνιδρυτή του τιτάνα του επιχειρηματικού λογισμικού, Μπιλ Γκέιτς, και 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλό της, Στιβ Μπάλμερ.

Εντωμεταξύ, η καθαρή αξία του Γουόρεν Μπάφετ μειώθηκε κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς η μετοχή της Berkshire Hathaway υποχώρησε, η περιουσία του Λάρι Ελισον μειώθηκε κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς η αξία των μετοχών της Oracle υποχώρησε και ο πλούτος του Μαρκ Ζούκερμπεργκ συρρικνώθηκε κατά 6 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς η τιμή της μετοχής της Meta έπεσε.

Επιπλέον, ο πλούτος του διευθύνοντος συμβούλου της LVMH Μπερνάρ Αρνό μειώθηκε κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ανεβάζοντας τη συνολική μείωση του πλούτου του για το έτος στα 43 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τζεφ Μπέζος και ο Ζούκερμπεργκ συγκαταλέγονται, επίσης, μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων του δείκτη, με μείωση του πλούτου τους κατά 42 δισ. δολάρια και 68 δισ. δολάρια αντίστοιχα από τις αρχές Ιανουαρίου.

Οι δύο Ινδοί δισεκατομμυριούχοι που κατέγραψαν κέρδη στην καθαρή τους περιουσία

Οκτώ από τα 10 κορυφαία ονόματα της λίστας των πλουσίων είδαν τις περιουσίες τους να συρρικνώνονται την Τρίτη (13/09), ενώ μόνο ο Gautam Adani και ο Mukesh Ambani, δύο Ινδοί δισεκατομμυριούχοι, κατέγραψαν κέρδη στην καθαρή τους περιουσία εκείνη την ημέρα.

Ο πλούτος του Adani -η τρέχουσα περιουσία του στα 111,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον καθιστά το πλουσιότερο άτομο σε όλη την Ασίαέχει αυξηθεί κατά περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ ο πλούτος του Ambani -μόλις το 2022 μπήκε στη λίστα των centibillionaires, με την περιουσία του να ξεπερνά μόλις το εκπληκτικό όριο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων- αυξήθηκε κατά περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κλείσιμο της 13ης Σεπτεμβρίου, ο συνολικός πλούτος των 10 ανδρών είχε μειωθεί κατά 295 δισεκατομμύρια δολάρια ή 20% για το έτος, αντανακλώντας μια ευρεία πτώση των μετοχών εν μέσω αυξανόμενων φόβων για επίμονο πληθωρισμό, απότομα υψηλότερα επιτόκια και μια πιθανή πτώση της αγοράς και ύφεση. Ωστόσο, ο συνδυασμένος πλούτος τους εξακολουθούσε να πλησιάζει το 1,2 τρισεκατομμύριο δολάρια και συνέχισαν να κατατάσσονται μεταξύ των 20 πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη.

Οι μεγάλες ημερήσιες απώλειες των δισεκατομμυριούχων αντικατοπτρίζουν το ευρύ ξεπούλημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που ήταν υψηλότερα του αναμενόμενου θα προκαλέσουν την επιθετικότερη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 4,4%, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020, ενώ ο τεχνολογικά βαρύς δείκτης Nasdaq 100 σημείωσε πτώση 5,5%, τη μεγαλύτερη από την πτώση άνω του 12% τον Μάρτιο του 2020.

Η 13η του Σεπτέμβρη ήταν η τελευταία από μια σειρά δύσκολων ημερών φέτος για τις αγορές και τις περιουσίες των δισεκατομμυριούχων. Μόλις τον περασμένο μήνα, η ίδια ομάδα δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ έχασε 78 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια ημέρα μετά από μια οκτάλεπτη ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

Συνολικά, οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο αξίζουν περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα από ό,τι στις αρχές του έτους. Για παράδειγμα, ο Ζούκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Meta Platforms Inc. έχει χάσει 68,3 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου το 54% της περιουσίας του, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Binance, Changpeng Zhao, έχει χάσει 61 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου το 64%.

Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος: Οι δύο πλουσιότεροι άντρες στον κόσμο

Με εκτιμώμενη καθαρή αξία περίπου 262 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από τις 10 Σεπτεμβρίου 2022, ο Έλον Μασκ, Διευθύνων Σύμβουλος και αρχιτέκτονας προϊόντων της Tesla, Inc., είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index και τον κατάλογο δισεκατομμυριούχων του Forbes σε πραγματικό χρόνο, βάσει όσων αναφέρει το Business Insider.

Από την άλλη, ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής, εκτελεστικός πρόεδρος και πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Amazon, με καθαρή αξία περίπου 136 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ήταν ο πλουσιότερος από το 2017 έως το 2021 σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg και το Forbes. Η θέση του παραμένει η ίδια ακόμη και μετά το διαζύγιό του με τη σύζυγό του Μακένζι το 2019 και τη μεταβίβαση του ενός τετάρτου των μετοχών του στην Amazon σε εκείνη.

Βουτιά του χρηματιστηρίου

Το χρηματιστήριο κατέρρευσε μετά την ανακοίνωση της δημοσίευσης του πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή, ο οποίος μειώθηκε ελαφρώς τον Αύγουστο στο 8,3% από 8,5% τον Ιούλιο, αναφέρει η New York Post.

Ωστόσο, ο ΔΤΚ (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία σύγκριση τον Αύγουστο, αφού παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της 13ης Σεπτεμβρίου, ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα εν μέσω των ευρέως διαδεδομένων προσδοκιών ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν μέσα στο μήνα.

Το χρηματιστήριο σημείωσε αμέσως βουτιά στην είδηση και το αμερικανικό δολάριο εκτοξεύθηκε υψηλότερα, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο. Ο βιομηχανικός μέσος όρος του Dow Jones υποχώρησε σχεδόν 1.300 μονάδες εκείνη την ημέρα, καθώς η είδηση προκάλεσε μια κατρακύλα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Οι τεχνολογικές μετοχές υπέστησαν μεγάλη καταστροφή, σημειώνοντας πτώση άνω των 500 μονάδων ή 4,4%. Η τιμή του bitcoin καταποντίστηκε, επίσης, σημειώνοντας πτώση 7,34% στα 20.161 δολάρια, ενώ σημειώνεται ότι το κρυπτονόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 41% τους τελευταίους έξι μήνες.

Η αντίδραση του Μπάιντεν στην έκθεση για τον πληθωρισμό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έδωσε θετικό τόνο, λέγοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν πρόοδο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

«Αυτόν τον μήνα, οι τιμές συνολικά παρέμειναν ουσιαστικά σταθερές, οι τιμές της βενζίνης μειώθηκαν και οι μισθοί αυξήθηκαν -αυτά είναι καλά νέα για τις αμερικανικές οικογένειες». Ωστόσο, αναγνώρισε ότι «θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και αποφασιστικότητα για να μειωθεί ο πληθωρισμός».