Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση και haircut του ελληνικού δημόσιου χρέους, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης, ενώ χαρακτήρισε ανόητα τα σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή.

Σε ερώτηση εάν θα έπρεπε να γίνει επιμήκυνση του συνολικού χρέους της χώρας, είπε ότι δεν απαιτείται κάτι τέτοιο οπότε και «δε βλέπω γιατί πρέπει να δημιουργήσουμε ανασφάλεια στις αγορές».

«Στόχος μας, ως κράτος, πρέπει να είναι η προσπάθεια επιστροφής στις αγορές, ενώ πρέπει να σκεφτούμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο όμως, για να αποδώσει χρειάζεται χρόνο και προς το παρόν καλούμαστε να έχουμε γρήγορες και άμεσες νίκες στα δημοσιονομικά», συμπλήρωσε ο κ. Ταμβακάκης.

Ερωτηθείς για την αιμορραγία των καταθέσεων και εάν αυτή θα συνεχιστεί το 2011, αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις, ενώ για το 2010 είπε ότι πέρα από τις καταθέσεις που έφυγαν από τη χώρα, ο προβληματισμός έγκειται στο ότι παρατηρείται φαινόμενο «καψίματος» καταθέσεων, δηλαδή νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λόγω οικονομικών δυσκολιών, τρώνε από τα έτοιμα.

Στο μέτωπο της ρευστότητας, η Εθνική Τράπεζα διαθέτει 9 δισ. ευρώ απόθεμα ενεχύρων για πρόσβαση στην ΕΚΤ. Επίσης, θα αντλήσει 4,1 δισ. ευρώ από το νέο πυλώνα των 25 δισ.

Παράλληλα, έχει γραμμές χρηματοδότησης 5,5 δισ. ευρώ, τα οποία ήδη χρησιμοποιεί και διαθέτει ισόποσες ανοιχτές γραμμές μέχρι το τέλος του 2010.

Ταυτόχρονα, θα αντλήσει 1 – 1,2 δισ. ευρώ από την πώληση του 20 – 25% της Finansbank, διαδικασία η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

«Η τράπεζα είναι εδώ για να στηρίξει την οικονομία και τους πελάτες, να χορηγεί δάνεια, αλλά με προσοχή», σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΤΕ.

Για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, τόνισε ότι μπορεί να λειτουργήσει υπό τρεις προϋποθέσεις. Να μην υπάρχει φόβος στην αγορά για την οικονομία της χώρας, να κρατηθεί η ανωνυμία και να μην περιμένουν ότι θα συνεχιστεί η ατιμωρησία.