Επιδείνωση της κατάστασης το 2011 με περαιτέρω διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια) προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης.

Μιλώντας σήμερα το μεσημέρι σε δημοσιογράφους εκτίμησε ότι το ποσοστό των προβληματικών δανείων θα αυξηθεί την επόμενη χρονιά από το 11% στο οποίο αναμένεται να κλείσουν φέτος. Στελέχη της Τράπεζας εκτιμούν ότι ποσοστό αυτό θα αγγίζει το 2012 το 14%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τόνισε ότι στο περιβάλλον αυτό της κρίσης ο κίνδυνος πλέον είναι συστημικός. Τούτο δημιουργεί όπως είπε στην Εθνική μία ιδιαίτερη ευθύνη για να στηρίξει την αγορά και το σύνολο της οικονομίας.

Άλλωστε όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της Τράπεζας Βασίλης Ράπανος «η Εθνική δεν είναι απλώς μία τράπεζα, αλλά αποτελεί θεσμό που στα 169 χρόνια λειτουργίας του έδειχνε το δρόμο για το ξεπέρασμα των κρίσεων που αντιμετώπιζε η χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα το 2010 προχώρησε σε εκτεταμένο πρόγραμμα αναχρηματοδοτήσεων δανείων σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να τους διευκολύνει στην αποπληρωμή του Χρέους τους. Την πολιτική αυτή δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει και το 2011 προσφέροντας εξειδικευμένα προϊόντα αναχρηματοδότησης και ρύθμισης οφειλών για τις διαφορετικές κατηγορίες δανειοληπτών, νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό παρέχεται επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής , με περίοδο χάριτος».

Παράλληλα όπως ανέφερε ο κ. Ταμβακάκης η ΕΤΕ, συνεπής στο θεσμικό της ρόλο, συνέχισε παρά την περιορισμένη ρευστότητα, την χορήγηση δανείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ενώ η ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια έχει μειωθεί κατά 60% με 65%, η Τράπεζα εκταμίευσε 1,2 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια, 1,3 δισ. ευρώ καταναλωτικά και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και 1,7 δισ. ευρώ σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Έτσι μέχρι το τέλος του έτους η Εθνική θα έχει να επιδείξει μία αύξηση των χορηγήσεων κατά 3,4% έναντι αύξησης 1% που εμφανίζει η αγορά, ενώ οι χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων της ΕΤΕ θα καταγράφουν αύξηση 2,7% έναντι 2,1% της συνολικής αγοράς. Στον τομέα των καταθέσεων τα στοιχεία του εννιαμήνου δείχνουν ότι η εκροή στην ΕΤΕ έφθασε το 5%.