Το τελευταίο ραντεβού σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θα έχουν σήμερα (6/4) το οικονομικό επιτελείο και οι θεσμοί. Στην τελευταία 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα «κλειδώσουν» ο οδικός χάρτης της εξόδου της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, τα ορόσημα για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων καθώς και το χρονοδιάγραμμα καταβολής των δύο τελευταίων δόσεων από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
Με την ολοκλήρωση και της 14ης αξιολόγησης ανοίγει ο δρόμος για μια ακόμα δόση της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ. Η δόση αυτή δεν θα είναι η τελευταία παρά το γεγονός ότι ο επίσημος χρόνος της εποπτείας τελειώνει. Παραμένει σε εκκρεμότητα άλλη μια δόση. Πρόκειται για τη δόση η οποία θα είχε καταβληθεί το καλοκαίρι του 2019 αλλά η τότε αξιολόγηση «προσέκρουσε» στις κάλπες.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξες για το αποτέλεσμα και της 14ης αξιολόγησης με το πόρισμα των θεσμών να αναμένεται τον Μάιο και τη συζήτηση να ακολουθεί κατά πάσα πιθανότητα στο Euro Working Group στις 8 και 9 Ιουνίου ανοίγοντας το δρόμο για «σφράγισμα» της δόσης στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου. Σε αυτό το χρονοδιάγραμμα η δόση φτάνει στην Αθήνα τον Ιούλιο.
Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ακόμα «ουρές» είναι οι γνωστές και αφορούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου, το στοκ των συντάξεων, τη νομοθεσία για τη λειτουργία της μονάδας JustStat του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και δράσεις από το χρηματοπιστωτικό τομέα που θεωρούνται «κομβικές» όπως η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη, του συνόλου των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων και το μεταβατικό σχήμα προστασίας για ευάλωτους οφειλέτες με κύρια κατοικία.
Ψηλά στον κατάλογο με τις εκκρεμότητες βρίσκεται και το νέο σύστημα EISPRAXIS της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που είχε προγραμματιστεί για τον τρέχοντα μήνα αλλά κατά πως φαίνεται θα μπει σε λειτουργία τέλος Σεπτεμβρίου. Στην έκθεση του Μαΐου θα επισημαίνεται από την Κομισιόν η ανάγκη να παραμείνει η χώρα προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και την δημοσιονομική εξυγίανση πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας κάποια στιγμή μέσα στο 2023.
Ακρίβεια – μέτρα στήριξης
Στη σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από την ελληνική πλευρά για τις επόμενες κινήσεις στο θέμα της ακρίβειας σε μια προσπάθεια να δοθεί το πράσινο φως για παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την μείωση του ΦΠΑ στο 6% για συγκεκριμένα βασικά είδη διατροφής (κόστος 140 εκατ. ευρώ) και την επέκταση και ενδεχομένως αν απαιτηθεί και αύξηση του ποσού της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις προκειμένου να αποσβεστεί μέρος της πληθωριστικής ζημιάς.
Μάλιστα υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και για την πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια για ευάλωτα νοικοκυριά με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για ορισμένο χρονικό διάστημα. Επίσης στόχος είναι να διατηρηθεί η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης και το Μάιο.