Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα, με στόχο τη στήριξη των αγορών, για όσο χρειαστεί, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ-Τρισέ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση, κατά την οποία αποφασίστηκε η διατήρηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων στα ιστορικά χαμηλά του 1%.

Πιο αναλυτικά, ο διοικητής της ΕΚΤ ανακοίνωσε τη συνέχιση των δραστηριοτήτων αναχρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος με το παρόν επιτόκιο, «για όσο χρειαστεί» και πάντως έως τις 12 Απριλίου του 2011, όπως και των μηνιαίων και τριμηνιαίων δραστηριοτήτων αναχρηματοδότησης (αγοράς ομολόγων) που λήγουν στις 26 Ιανουαρίου, στις 23 Φεβρουαρίου και στις 30 Μαρτίου.

Όπως τόνισε ο κ. Τρισέ, βάσει των παραπάνω διατηρείται σε ισχύ το σύνολο του πλέγματος μέτρων νομισματικής πολιτικής που ασκεί η ΕΚΤ.

Επιπλέον, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρότρυνε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης να συμπεριλάβουν μακροπρόθεσμα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, με στόχο την εξυγίανση των εθνικών οικονομιών τους, εφόσον αντιμετωπίζουν είτε δημοσιονομικά ελλείμματα, είτε μειωμένη ανταγωνιστικότητα, όπως αυτή εκφράζεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ή στο εμπορικό ισοζύγιο.

Απαντώντας σε ερωτήματα εκπροσώπων του Τύπου ο κ.Τρισέ σημείωσε ότι η απόφαση για την παράταση της λειτουργίας των τρίμηνων προγραμμάτων αναχρηματοδότησης ελήφθη ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ενώ η απόφαση για το μηνιαία πρόγραμμα βάσει «συντριπτικής πλειοψηφίας».

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις αγορές και προσαρμόζουμε με τη δέουσα προσοχή την πολιτική μας», σημείωσε ο κ. Τρισέ.