Την επιτάχυνση και το «κλείδωμα» των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στο Brussels Group θέλουν στην κυβέρνηση μέχρι την Πέμπτη, ώστε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να πάει στη Ρίγα έχοντας το μάξιμουμ συμφωνίας, την οποία θα επιχειρήσει να επισφραγίσει με μία πολιτική συμφωνία σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών.

Έτσι από σήμερα ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, με τον επικεφαλής της ελληνικής αποστολής Γιώργο Χουλιαράκη να έχει λάβει σαφή εντολή από την Παρασκευή από τον Αλέξη Τσίπρα να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα, διατηρώντας ωστόσο τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγάλο αγκάθι που μένει ακόμα εμπόδιο στη συμφωνία είναι τα εργασιακά με τους δανειστές να ζητούν επιμόνως την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Ασφαλιστικό

Ο κάβος του Ασφαλιστικού φέρεται να έχει ουσιαστικά μείνει πίσω, καθώς πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι μετά από καιρό υπήρξε σύγκλιση απόψεων χωρίς να θίγονται οι κύριες συντάξεις.

Το μήνυμα για κυβερνητική «μανούβρα» στο Ασφαλιστικό έστειλε εξάλλου από την Παρασκευή με την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο πρωθυπουργός. «Θέτουν και θέμα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ενώ προανήγγειλε – ασαφώς – παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. «Πρέπει να διασφαλίσουμε τουλάχιστον ότι οι όποιες αλλαγές δε θα βασίζονται σε λανθασμένη εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι οι αιτίες για την αποδυνάμωση των Ταμείων είναι το PSI και η τεράστια ανεργία.

Έτσι, στα «παρελκόμενα» της συμφωνίας για το φλέγον θέμα του ασφαλιστικού προβλέπονται ισχυρά αντικίνητρα για τις πρόωρες συντάξεις, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η συνταξιοδότηση πριν τα 62 έτη. Μεταξύ αυτών πιθανότατα να είναι η «ποινή» στο 10% για όσους βγαίνουν σε σύνταξη πριν τα 62, όπως εφαρμόστηκε και στη Γαλλία.

ΦΠΑ

Την ίδια ώρα ο ΦΠΑ που στην αρχή των διαπραγματεύσεων αποτέλεσε μεγάλο αγκάθι, φαίνεται να έχει κλειδώσει σε… τρεις ενιαίους φόρους. Ο κατώτερος θα αφορά βασικά προϊόντα, όπως γάλα, ψωμί και φάρμακα και θα είναι στο 6%, ενώ υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης και προϊόντα θα φορολογούνται με 15%. Τέλος, στο 20 – 21% φέρεται να έχει κλειδώσει ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ. στον οποίο θα υπάγονται όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και τα πολυτελή.

Παραμένει… αλλαγμένος ο ΕΝΦΙΑ

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και με παράλληλη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Ωστόσο σε αυτό το κομμάτι η κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου να προλάβει, με το ενδεχόμενο παραμονής του ΕΝΦΙΑ για το 2015 να παραμένει ανοιχτό.

Τα υπόλοιπα μέτρα

Φόρος 3% στις αποδείξεις επιχειρήσεων εστίασης πολυτελείας και στα εστιατόρια ξενοδοχείων άνω των 3 αστέρων σε νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων, από τη φετινή σαιζόν και κάθε θερινή περίοδο.

Φόρος 6% στις αποδείξεις κοσμηματοπωλείων, καταστημάτων ρούχων, υποδημάτων, έργων τέχνης, όλο το χρόνο.

Τέλος διαμονής, με συγκεκριμένο ποσό για ξενοδοχεία 3 αστέρων και άνω.
Υποχρεωτικές συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, για ποσά άνω των 70 ευρώ, που θα προσφέρουν και έκπτωση 3 εκατοστιαίων μονάδων στο ΦΠΑ.

Οι φόροι που δεν καταργούνται και αυξάνονται

Ετήσια εισφορά, αυξημένη στα περυσινά επίπεδα – χωρίς δηλαδή την έκπτωση κατά 30% – για εισοδήματα άνω των 30.000 ή 50.000 ευρώ.

Φόρος πολυτελείας, αυξημένος κατά 30%, από το 10% στο 13%, για Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών, πισίνες και σκάφη αναψυχής.

Επίσης, κίνητρα για νομιμοποίηση αδήλωτων ποσών, που έχουν βγει παράνομα από τη χώρα, με συντελεστή από 15% – 20%.

Διευκρινίζεται ότι όλα αυτά δεν είναι τα οριστικά μέτρα, καθώς όλα είναι ακόμα υπό συζήτηση με τους δανειστές.

Συμφωνία έχει υπάρξει σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και για το θέμα των κόκκινων δανείων και των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν ανακοινωθεί ότι προχωρούν.