Τον κώδωνα του κινδύνου για χρεoκοπία της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί άμεσα συμφωνία με τους δανειστές, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποπληρώσει τη δόση προς το Ταμείο στις 5 Ιουνίου, κρούει σε εσωτερικό έγγραφό του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Paul Mason στο Channel 4.
Το επίμαχο έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 14 Μαΐου, δηλαδή της Πέμπτης, αναφέρει χαρακτηριστικά για τη δόση των 1,56 δισ. ευρώ ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποπληρώσουν οι ελληνικές αρχές ολόκληρο το ποσό αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Paul Mason, η ελληνική κυβέρνηση διεμήνυσε προς το Ταμείο ότι χωρίς συμφωνία η δόση του Ιουνίου δεν μπορεί να καταβληθεί.
Παράλληλα, στο υπόμνημα του ΔΝΤ αν και υπογραμμίζεται ότι «έχει αρχίσει να σημειώνεται κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο ΦΠΑ, τα φορολογικά μεγέθη, τις ιδιωτικοποιήσεις και το νομοθετικό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, τονίζεται πως η δημοσιονομική ασφυξία της χώρας καθιστά τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας για συμφωνία με τους δανειστές.
Αγκάθια για τη συμφωνία χαρακτηρίζονται στο επίμαχο ρεπορτάζ το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και η επαναπρόσληψη 4.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Οι διαφωνίες για την Ελλάδα ωστόσο δεν περιορίζονται στις ελληνικές κόκκινες γραμμές, καθώς σύμφωνα με τον Πολ Μέισον, σημειώνονται μεγάλες διαφορές μεταξύ των θεσμών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Ουσιαστικά, η ΕΕ επιζητά μία συμφωνία που θα βγάλει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τη «μηχανική υποστήριξη», ενώ το εν λόγω υπόμνημα επιβεβαιώνει ότι οι κανονισμοί του ΔΝΤ δεν επιτρέπουν αυτό που αποκαλείται ένα «γρήγορο και βρώμικο» αποτέλεσμα. Για αυτό το λόγο βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη υπόγεια διαμάχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το ΔΝΤ.
Στο επίμαχο απόρρητο έγγραφο καταγράφονται επίσης και τα σημεία σύγκλισης όπως η συμφωνία για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3% στα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο σε άλλο σημείο γίνεται σαφές ότι «καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να υπάρξει πλήρης συμφωνία» και καταλήγει λέγοντας ότι «πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες και να μην επισκιαστεί η εντολή του Ταμείου».
«Ενώ τονίστηκε ότι δεν πιέζουν τους Ευρωπαίους εταίρους να εξετάσουν την ελάφρυνση χρέους, την ίδια ώρα τα στελέχη σημείωσαν ότι οι αριθμοί πρέπει να προστεθούν. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας» σημειώνεται. Κάτι τέτοιο «μεταφράζεται» από τον Μέισον ότι «όση περισσότερη λιτότητα απαιτούν οι Ευρωπαίοι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει».