Γράφουν-σβήνουν την κλίμακα υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ στο υπουργείο Οικονομικών με την άσκηση να αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη. Η ειδική ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να υπολογίσει το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περίπου 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων προσπαθεί να ξεμπερδέψει το «κουβάρι» του νέου φόρου και «τρέχει» διάφορα μοντέλα για να καταλήξει σε μια φορολογική κλίμακα, η οποία θα σβήνει τις επιβαρύνσεις που προκαλεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και ταυτόχρονα θα δίνει φορολογικές ανάσες στους έχοντες μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, η άσκηση θα έχει «κλειδώσει» στο τέλος Ιανουαρίου. Ελάφρυνση αναμένεται να έχει η πλειονότητα των νοικοκυριών με μικρή η μεσαία ακίνητη περιουσία, ενώ επιβαρύνσεις θα προκύψουν για όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές με μεγάλη αύξηση της αντικειμενικής τιμής και κυρίως σε ζώνες που μπήκαν για πρώτη φορά στο σύστημα.
Την ίδια ώρα, ανατροπές έρχονται στο χρονολόγιο πληρωμής του φόρου καθώς θα από φέτος η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση ενδεχομένως να πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο και την τελευταία το Φεβρουάριο του 2023.
Οι νέες διατάξεις με τις αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου και μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων, τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν αναρτηθεί στον προσωπικό λογαριασμό τους στην ψηφιακή πύλη myAADE έως τα τέλη Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κλίμακα του ενιαίου φόρου ακινήτων θα έχει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά την αύξηση των νέων αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι φέτος η μεγάλη μάζα των ιδιοκτητών ακινήτων θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ συγκριτικά με 2021. Ωστόσο σε χιλιάδες περιοχές όπου καταγράφεται εκτίναξη των αντικειμενικών τιμών έως και 250% δεν θα λειτουργήσει ο κόφτης του νέου ΕΝΦΙΑ και ο λογαριασμός θα είναι «φουσκωμένος» με τα μεγαλύτερα βάρη να σηκώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που ήταν τα προηγούμενα χρόνια εκτός του αντικειμενικού συστήματος και όπου η φορολογητέα αξία ήταν αισθητά χαμηλότερη συγκριτικά με τις υπόλοιπες.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει ότι θα υπάρξει μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 3%-4% λόγω του «κουρέματος» των φετινών εισπράξεων κατά 60 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τη σωρρευτική μείωση στο 25% με τη κυβερνητική δέσμευση να προβλέπει ότι το ποσοστό θα φτάσει το 30%.
Στον νέο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να διατηρηθούν οι μειώσεις 50% και 100% που ισχύουν και σήμερα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με ανοιχτό το ενδεχόμενος διεύρυνσης του περιουσιακού κριτηρίου μετά την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών.
Ένα από τα βασικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του νέου ΕΝΦΙΑ είναι η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στην κλίμακα του κύριου φόρου αλλά μόνο για τα φυσικά πρόσωπα. Για τις επιχειρήσεις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο με σενάριο παρεμβάσεων στον συντελεστή υπολογισμού του.