Εθελοντικά και χωρίς να ζητηθεί από την κυβέρνηση έγινε η αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΑΕΕ μέσω του ΟΔΔΗΧ, δηλώνει ο νέος διοικητής του Οργανισμού Τάσος Πετρόπουλος. Όπως σημειώνει ακόμη, η μετατροπή 90 εκατ. ευρώ σε ρέπος ευνοεί τα συμφέροντα του Οργανισμού.
«Με τη διαδικασία αυτή μπορούμε να εξοικονομήσουμε το ΕΚΑΣ ενός έτους και ένα σημαντικό μέρος από την κρατική επιχορήγηση», αναφέρει ο κ. Πετρόπουλος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ανάλογη απόφαση για τη διάθεση 50 εκατ. ευρώ, έλαβε χθες και ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΕ), ο οποίος πριν από λίγο καιρό είχε διαθέσει ακόμη 120 εκατ. ευρώ.
«Ξάφνιασε πολλούς η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΕ, να καταβάλλονται τα ποσά τα οποία εισπράττει σε ένα λογαριασμό, ο οποίος θα αξιοποιείται με αποδοτικό τρόπο στην Τράπεζα της Ελλάδος» σημειώνει στη συνέντευξη του ο κ. Πετρόπουλος και προσθέτει: «Νόμισαν ότι αυτό έγινε κατ’ εντολή της κυβέρνησης. Διευκρινίζω ότι η ίδια η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δίνει απλά την ευχέρεια σε οργανισμούς όπως είναι ο δικός μας να λάβουν μία τέτοια απόφαση.
Την ημερήσια διάταξη στην οποία είχε συμπεριληφθεί και το θέμα αυτό, την είχα συντάξει την προηγούμενη εβδομάδα, προτού καν αποφασίσει η κυβέρνηση να εκδώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Επομένως ήταν μια απόφαση των ίδιων των φορέων που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΕ, δηλαδή των ίδιων των εργαζομένων να ενισχύσουν την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για καλύτερες αποδόσεις».
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ, εκφράζει την αντίθεσή του στην κριτική που ασκείται από εκπροσώπους Δήμων και Περιφερειών, ενώ αναλύει τα οφέλη που προσδοκά ο Οργανισμός από την κίνηση αυτή.
«Μου προξενούν εντύπωση ορισμένες απόψεις που ακούγονται όπως για παράδειγμα από τους εκπροσώπους των Δήμων και των Περιφερειών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το επιτόκιο του 2,5% το έπαιρναν έτσι ή αλλιώς από τις τράπεζες» αναφέρει ο κ. Πετρόπουλος.
«Δεν αντιλαμβάνονται άραγε ότι πρώτα απ’ όλα το Δημόσιο επιχορηγεί και τους δήμους και ότι αν τελικά το κεντρικό ταμείο επιτύχει να έχει μια απόδοση κατά 2% μεγαλύτερη, δηλαδή 4,5%, αυτό δεν είναι για αποτελεί κοινή ωφέλεια; Δεν εξυπηρετεί το κοινό μας συμφέρον;
Πιστεύω πως είναι για το κοινό μας συμφέρον και υπολογίζω ότι τα χρήματα τα οποία θα εισπράξουμε θα μας επιτρέπουν να πληρώνουμε το ΕΚΑΣ για ένα έτος.
Αυτό είναι ασφαλώς θετικό και επειδή αντιλαμβάνονται οι φορείς των ασφαλισμένων το όφελος από μια τέτοια επιλογή, ψήφισαν να δοθούν τα χρήματα αυτά, χωρίς να κληθούν προηγουμένως από την κυβέρνηση, ούτε ο αρμόδιος υπουργός γνώριζε ότι είχαμε εντάξει ένα τέτοιο θέμα και λάβαμε αυτή την απόφαση.
Σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα που θα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, αποφασίσαμε να διαθέσουμε περίπου 90 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο προέρχεται από τις διμηνιαίες εισπράξεις. Ο ΟΑΕΕ εισπράττει τις ασφαλιστικές εισφορές ανά δίμηνο στο τέλος των ζυγών και όχι ανά μήνα όπως θα έπρεπε. Η τακτική αυτή δημιουργεί προβλήματα, διότι με τον τρόπο αυτό συγκεντρώνεται ένα μεγάλο ποσό το οποίο δυσχεραίνει και τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων.
Η απόφαση για μηνιαία καταβολή των εισφορών έχει ληφθεί εδώ και ένα χρόνο. Έως τώρα όμως δεν έχουν καταφέρει να οργανωθεί το πρόγραμμα το οποίο θα επιτρέπει την είσπραξη των εισφορών ανά μήνα. Στο τέλος του διμήνου μαζεύονται περίπου 90 εκατ. ευρώ. Οι ανάγκες του ΟΑΕΕ για την καταβολή των συντάξεων είναι περίπου 350 εκατ. ευρώ. Είναι εύλογο ότι το ποσό που υπολείπεται το συμπληρώνει το δημόσιο. Αυτά τα χρήματα λοιπόν θα κερδηθούν και μέσα από την καλύτερη διαχείριση των χρημάτων».