Καθησυχαστική εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας στα ολοένα και πιο πυκνά δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου που θέλουν την Πορτογαλία και την Ισπανία να είναι οι επόμενες χώρες της ευρωζώνης που θα καταφύγουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Συγκεκριμένα, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν, κληθείς σήμερα να σχολιάσει δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και χώρες της ευρωζώνης ασκούν πιέσεις στην Πορτογαλία για να ζητήσει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αρνήθηκε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει από πού εκπορεύεται αυτή η σεναριολογία.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε ότι η Πορτογαλία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ανακτήσει την αξιοπιστία της στις αγορές και να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Υπενθύμισε, μάλιστα ότι σήμερα εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας ο προϋπολογισμός για το 2011, ο οποίος προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, ο Α. Αλταφάζ απέφυγε να απαντήσει αν την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση Eurogroup, λέγοντας ότι οι συζητήσεις για τη βοήθεια που θα λάβει το Δουβλίνο συνεχίζονται και όταν ολοκληρωθούν θα αποφασιστεί το συνολικό ποσό των δανείων που θα του χορηγηθούν. Σημείωσε, ακόμη, ότι έως το τέλος του μήνα, οι συζητήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί και η Ιρλανδική κυβέρνηση με την Τρόικα θα έχουν καταλήξει σε μία «σταθερή συμφωνία».

Εξάλλου, ερωτηθείς για το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων, το γενικό πλαίσιο του οποίου θα πρέπει να αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ο Α. Αλταφάζ υπογράμμισε ότι αυτήν την περίοδο γίνεται ανταλλαγή απόψεων και ιδεών για τη λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει όλα τα κράτη μέλη, τις Δεξαμενές Σκέψεων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλλουν σε αυτή τη διαβούλευση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις για τη γενική λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χ. Ρόμπαι θα παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων θα πρέπει να υιοθετηθεί ομόφωνα από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε.

Τέλος, απαντώντας σε σχόλια που χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε περίπτωση που κι άλλες χώρες της ευρωζώνης χρειαστεί να διαφύγουν σε αυτόν, ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι αυτός ο μηχανισμός διασφαλίζει πλήρως τις χρηματοπιστωτικές ανάγκες της ευρωζώνης έως το Μάιο του 2013.