Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης πιέζουν και την κυβέρνηση της Πορτογαλίας να ζητήσει με τη σειρά της βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η γερμανική έκδοση της εφημερίδας, Financial Times.
Το δημοσίευμα έσπευσε να διαψεύσει ο εκπρόσωπος της πορτογαλικής κυβέρνησης. Όπως αναφέρει πάντως, «μολονότι οι πορτογαλικές τράπεζες δεν θεωρούνται υπερχρεωμένες, όπως οι ιρλανδικές, εξαρτώνται και αυτές από τα ρευστά διαθέσιμα της ΕΚΤ για τις δραστηριότητές τους».
Η πίεση που ασκείται στην Πορτογαλία έχει ως στόχο να αποφευχθεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση η Ισπανία.
Μέχρι στιγμής, πάντως, η πορτογαλική κυβέρνηση αρνείται ακόμη και να σκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και μάλιστα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες, επανέλαβε την Δευτέρα πως «η χώρα δεν έχει ανάγκη από καμία βοήθεια».
Σημειώνεται πως το έλλειμμα της Πορτογαλίας έφτασε το 2009 το ποσοστό-ρεκόρ του 9,3% του ΑΕΠ, και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να το μειώσει στο 7,3% φέτος και στο 4,6% το 2011, λαμβάνοντας σκληρά μέτρα λιτότητας, μεταξύ των οποίων είναι και η μείωση των μισθών και αύξηση των φόρων.
Εν τω μεταξύ, κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή θα ανακοινωθεί η τελική συμφωνία της τρόικας με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το ύψος της βοήθειας θα αγγίξει τα 85 δισ. ευρώ (ποσό που είχε προαναφέρει και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός), εκ των οποίων τα 35 δισ. ευρώ θα είναι στήριξη προς τον τραπεζικό κλάδο και τα 50 δισ. ευρώ προς το ιρλανδικό δημόσιο.
Σύμφωνα με το Reuters, ακόμη δε γνωρίζουμε πόσα από αυτά τα κεφάλαια θα προέλθουν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, «αλλά περίπου 20 δισ. ευρώ πιθανότατα θα προέλθουν από το ΔΝΤ».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να επικυρώσουν τη συμφωνία σε τηλεδιάσκεψη την Κυριακή.