Αναληθές χαρακτηρίζει η πορτογαλική κυβέρνηση το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times Deutschland» ότι δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και αρκετές χώρες της ευρωζώνης για να ζητήσει οικονομική βοήθεια.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, η Λισαβόνα «διαψεύδει την άσκηση οποιασδήποτε πίεσης από την ΕΚΤ ή τις ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου η Πορτογαλία να ζητήσει βοήθεια».

Τις ίδιες πληροφορίες διαψεύδει και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης όταν ρωτήθηκε για το εν λόγω δημοσίευμα «αυτή δεν είναι διόλου η θέση του υπουργείου».
Σύμφωνα με την «Financial Times Deutschland», ασκούνται έντονες πιέσεις στην Πορτογαλία να ζητήσει οικονομική βοήθεια γρήγορα, ώστε να αποφύγει η Ισπανία παρόμοια οικονομικά προβλήματα.

Μετά την ανακοίνωση του προγράμματος διάσωσης της Ιρλανδίας, αναλυτές εκτιμούν ότι η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη χώρα της ευρωζώνης που θα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει σήμερα τον προϋπολογισμό λιτότητας για το 2011, ο οποίος θα επιτρέψει στη χώρα να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της από 7,3% του ΑΕΠ φέτος σε 4,6% στα τέλη του 2011.