Τέλος σε κάθε αρνητικό σενάριο για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας έβαλε η κυβέρνηση και καθησυχάζει τις ανησυχίες για ένα ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός μπροστά στον κίνδυνο να μην κατορθώσει να αποπληρώσει τη δόση που οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε την Παρασκευή από τους αρμόδιους υπουργούς και τον Γιάννη Δραγασάκη για τη ρευστότητα και τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων ενόψει του διήμερου EuroWorking Group στις 8 και 9 Απριλίου.

Τα πρώτα θετικά μηνύματα ότι η Αθήνα θα τα καταφέρει και έχει τρόπους να παραταθεί ο διαπραγματευτικός της χρόνος μέχρι το τέλος Απριλίου ήρθαν από το πρωί της Παρασκευής, όταν ένας προς έναν οι υπουργοί επιχείρησαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες.

«Δεν είναι φτάνουν ή δεν φτάνουν τα χρήματα. Το ζητούμενο είναι να μπορούμε να πληρώσουμε. Με τα δεδομένα που έχουμε μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, δάνεια μισθούς και συντάξεις» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, σε χθεσινές του πρωινές δηλώσεις αναφορικά με τα σενάρια που θέλουν την 9η Απριλίου ως την ημέρα που μένουν χωρίς ρευστό τα κρατικά ταμεία.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης λίγο μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέροντας πως η έλλειψη ρευστότητας είναι κάτι διαχειρίσιμο από το κυβερνητικό επιτελείο.

Ο υπουργός διέψευσε μάλιστα δημοσιεύματα ότι υπάρχει ζήτημα για τον Απρίλιο, ενόψει και της καταβολής της δόσης, ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, στο ΔΝΤ για τις 9 του τρέχοντος μήνα.

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, καλώντας τους εταίρους να αποδεχτούν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προειδοποιώντας μάλιστα ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα έχουν απασφαλίσει μία χειροβομβίδα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Τα θραύσματα θα καταλήξουν τελικά και στους υπόλοιπους εταίρους». Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν θεωρεί πιθανό το σενάριο της ρήξης.

Στις 8 Απριλίου ξεκινάει η συνεδρίαση του EuroWorking Group, συνεδρίαση που θα συνεχιστεί και για δεύτερη ημέρα στις 9 Απριλίου, ενώ την ίδια μέρα συνεδριάζει και το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία πως τελικά θα αποπληρωθεί η δόση των περίπου 450 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν χρήματα από όσα υπολογίζονται για τους μισθούς και τις συντάξεις.