Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έθετε ερωτήματα και θα προκαλούσε σημαντικές επιπτώσεις για την ευρωζώνη, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του με τον τίτλο «Σταθερό outlook στην ευρωζώνη. Αποπληθωρισμός και Grexit παραμένουν κίνδυνοι».

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, το Grexit θα είχε «σοβαρές συνέπειες για την ευρωζώνη και ειδικά για την περιφέρεια», ενώ εμφανής είναι και ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού για τα ευρωπαϊκά κράτη. Το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, εκτιμά η Moody’s και προβλέπει περιορισμένες πιθανότητες βελτίωσης της πιστοληπτικής αξιολόγησης στην ευρωζώνη.

Επικρατέστερος κίνδυνος για τη Moody’s παραμένει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αν και η τρέχουσα διαμάχη μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της στην ευρωζώνη δεν έχει προκαλέσει κάποιο σημαντικό κίνδυνο μετάδοσης σε άλλα κράτη μέλη, η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις συνολικά για την ευρωζώνη και ειδικότερα για την περιφέρεια. Αυτό το σενάριο αναμφίβολα θα έθετε το ερώτημα για το τι πιέσεις μπορεί να προκληθούν σε άλλες χώρες να αποχωρήσουν από τη νομισματική ένωση, η οποία σχεδιάστηκε για να είναι αδιάσπαστη, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Ο αποπληθωρισμός θα οδηγήσει σε συνεχή αύξηση του δημόσιου χρέους στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, χωρίς πρόβλεψη για σταθεροποίηση ούτε μέχρι το 2018, τονίζουν.

Σε ό,τι αφορά στη Γερμανία, η Moody’s κάνει λόγο για μια ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία, η οποία όμως κινδυνεύει από μια «ανανέωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και υποστηρίζει ότι η έκθεσή της στο ενδεχόμενο Grexit θα ήταν διαχειρίσιμη.