Αρνήθηκαν να ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία που συζητήθηκε στην Ουάσινγκτον προχθές Τετάρτη, οι αντιπρόσωποι της Ρωσίας και της Βραζιλίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γεγονός που υποδεικνύει ένα ασυνήθιστο επίπεδο έντασης στους κόλπους του θεσμού, είπαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο συγκλίνουσες πηγές.
Οι εκπρόσωποι απείχαν από την ψηφοφορία, μια διαδικασία που πάντοτε είναι μυστική, αρνούμενοι με τον τρόπο αυτό να υποστηρίξουν ρητά το σχέδιο να χορηγηθεί βοήθεια ύψους 17,5 δισεκ. δολαρίων στο Κίεβο, ανέφεραν οι πηγές αυτές.
Καθώς μειοψήφησαν, το σχέδιο υιοθετήθηκε και η εφαρμογή του άρχισε σήμερα με τη χορήγηση μιας πρώτης δόσης των δανείων ύψους 5 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία, η οικονομία της οποίας ασφυκτιά εν μέσω της εξέγερσης των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Ερωτηθέντες σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρώσος και ο Βραζιλιάνος αντιπρόσωπος δεν έδωσαν συνέχεια. Το ΔΝΤ δεν θέλησε να σχολιάσει.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο αποτελείται από 24 μέλη —εκτελεστικούς διευθυντές, στην ορολογία του θεσμού— είναι ένα από τα σημαντικότερα διοικητικά όργανα του Ταμείου και αποφαίνεται ιδίως για τα δάνεια που χορηγούνται σε χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσχέρειες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι η μόνη χώρα η οποία διαθέτει δικαίωμα να ασκεί βέτο στις αποφάσεις του.
Πάντως στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται παρά αφού επιτευχθεί συναίνεση και η διαδικασία της ψηφοφορίας συνήθως δεν είναι παρά τυπική απλώς.
Η αποχή δύο μελών στην ουκρανική υπόθεση αντανακλά ένα ασυνήθιστο επίπεδο εσωτερικών διαφωνιών και διενέξεων στους κόλπους του θεσμού.
«Η αποχή, στη γλώσσα του ΔΝΤ, είναι ένας τρόπος να ψηφίσει κανείς κατά. Αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο και είναι πολιτικά σημαντικό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντομένικο Λομπάρντι, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ.
Το 2013 ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΣ του ΔΝΤ, ο Πάουλου Νογκέιρα Μπατίστα, ο οποίος εκπροσωπούσε ταυτόχρονα άλλα 10 κράτη, είχε προκαλέσει μια μίνι-καταιγίδα απέχοντας από την ψηφοφορία για τη χορήγηση ενός δανείου στην Ελλάδα. Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε απευθυνθεί στην κυβέρνηση της Βραζιλίας για να επιτύχει την αλλαγή της στάσης του, και η Μπραζίλια τον είχε ανακαλέσει για να δώσει εξηγήσεις.
Η νέα αποχή σηματοδοτεί σε κάθε περίπτωση τον αυξανόμενο σκεπτικισμό σε ό,τι αφορά την χορήγηση οικονομικής βοήθειας από το ΔΝΤ στην Ουκρανία. Τον περασμένο Απρίλιο, όταν το πρώτο σχέδιο βοήθειας προς το Κίεβο είχε ανακοινωθεί, η Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωνε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του θεσμού αυτού δεν έχει εκφράσει «καμιά επιφύλαξη».
Η αποχή της Ρωσίας πιθανόν συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τους πιστωτές της, στις οποίες το Κίεβο επιδιώκει να επιτύχει μια ελάφρυνση του ουκρανικού δημοσίου χρέους κατά 15 δισεκ. δολάρια μέσα σε τέσσερα χρόνια πέραν της βοήθειας που θα λάβει από το ΔΝΤ, ανέφερε ο Λομπάρντι.
«Καθώς είναι ο κυριότερος επίσημος πιστωτής της Ουκρανίας, η Ρωσία έχει τα πιο πολλά να χάσει στις συζητήσεις αυτές», πρόσθεσε ο ίδιος.