Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα της περιοχής, τα επισφαλή δάνεια, όπως αναφέρει σε έκθεσή του το ΔΝΤ με τίτλο «Τα Δυτικά Βαλκάνια, 15 χρόνια μετάβασης».
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Αλβανία ήταν η χώρα με το υψηλότερο επίπεδο επισφαλών δανείων, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και ανάμεσα στις υπόλοιπες υπό ανάπτυξη ευρωπαϊκές χώρες με περίπου 24% του συνόλου των δανείων στο τέλος του 2014, ενώ ο μέσος όρος της περιοχής είναι περίπου 15-16%.
Το χαμηλότερο επίπεδο των επισφαλών δάνειων κατέχουν η ΠΓΔΜ και το Κόσοβο.
Σύμφωνα με την έκθεση «στην Αλβανία έχουν πραγματοποιηθεί μεταρρυθμίσεις, όπως η πρόσφατη βελτίωση στο φορολογικό σύστημα διαχείρισης των δανείων και μέτρα για τη βελτίωση της επιβολής των ασφαλειών, αλλά υπήρξε μικρή βελτίωση, λόγω της ανεπαρκούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων».
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι παρά τις προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού θεσμικού και κανονιστικού περιβάλλοντος στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, δεν λαμβάνεται σοβαρά η πρόκληση των επισφαλών δανείων. Επίσης, προσθέτει ότι, εάν το πρόβλημα των επισφαλών δανείων στα Βαλκάνια συνεχίζεται, απειλεί να κρατήσει την πίστωση σε χαμηλά επίπεδα και να αποτρέψει μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Οι τράπεζες στα Δυτικά Βαλκάνια, που έχουν υψηλά πιστοληπτικά προβλήματα είναι πιο ευαίσθητες απέναντι στον κίνδυνο και έχουν αυστηρότερα πιστοδοτικά κριτήρια, με στόχο να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση του χαρτοφυλακίου τους, επισημαίνεται σε άλλο σημείο.
Μια πρόσφατη έρευνα την οποία επικαλούνται τα ΜΜΕ για τις τραπεζικές δανειοδοτήσεις, αναφέρει ότι τα επισφαλή δάνεια είναι ο κύριος παράγοντας που αναστέλλει την αύξηση των πιστώσεων στην περιοχή.