Στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με καταγραφή δηλώσεων, αντιδράσεων και εκτιμήσεων για την Ελλάδα, αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ.
Στην ιστοσελίδα του CNBC δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο: «Χάσιμο χρόνου: Ο πόλεμος των λέξεων για την Ελλάδα αναζωπυρώνεται», σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη μοιάζει να γίνεται ολοένα και περισσότερο ανυπόμονη με την Ελλάδα, καλώντας την να πάψει να χάνει χρόνο σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, την ώρα που εντείνεται ο πόλεμος των λέξεων ανάμεσα σε όλες τις πλευρές».
Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Γερούν Ντάισλμπλουμ και του Γιάνη Βαρουφάκη μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σύμφωνα με αναλυτές, όπως επισημαίνεται, «εάν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, δεν πρόκειται να δει καμία χρηματοδότηση από τους πιστωτές της».
Στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ υποστηρίζεται ότι «οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών προειδοποίησαν την Ελλάδα πως ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας για οικονομική βοήθεια τελειώνει».
Όπως επισημαίνεται, ο κ. Ντάισλμπλουμ δήλωσε ενώπιον της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ότι «ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος» ενώ ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι «καθώς δεν είναι γνωστή η ακριβής κατάσταση ρευστότητας στην Ελλάδα, υπολείπεται μια απάντηση από την ελληνική πλευρά».
ΣτηΝ Νιου Γιορκ Τάιμς δημοσιεύεται ανταπόκριση του Ρόιτερς από το Βερολίνο που αναφέρεται σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD όσον αφορά το ελληνικό χρέος και την «επίγνωση των Ευρωπαίων ηγετών το 2010 πως αυτό ήταν αδύνατο να αποπληρωθεί και παρά ταύτα, προχώρησαν σε επιπλέον δανεισμό της Ελλάδας».
Σύμφωνα με παραπομπή στα λεχθέντα από τον κ. Βαρουφάκη, «ενώ στις Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Βερολίνο γνώριζαν το Μάιο του 2010 την αδυναμία της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη της, έδρασαν σαν να επρόκειτο όχι για μια ήδη χρεοκοπημένη χώρα και προχώρησαν στη μεγαλύτερη δανειοδότηση στην ιστορία, γεγονός που χαρακτηρίστηκε από τον κ. Βαρουφάκη ως εφάμιλλο “ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας”», όπως σημειώνεται.
Στο δημοσίευμα τονίζεται επίσης ότι «οι δηλώσεις αυτές προβάλλονται από τα γερμανικά ΜΜΕ και προκαλούν σοκ και αγανάκτηση στο γερμανικό κοινό».
Στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ υποστηρίζεται σε δημοσίευμα ότι «η ευρωζώνη καλεί την Ελλάδα σε περισσότερες δράσεις».
Όπως σημειώνεται, «οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών θα τεθούν για πρώτη φορά σε τεχνική βάση και θα αφορούν και λεπτομέρειες, αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης».
Ο Γερούν Ντάισλμπλουμ δήλωσε ότι «οι πραγματικές συζητήσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει», προσθέτοντας ότι «η αποπληρωμή σε δόσεις μπορεί να είναι εφικτή μόνο αν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα μέτρα και πραγματική πρόοδος ως προς την εφαρμογή τους».
Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «ως αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της επιτυχούς εφαρμογής της συμφωνίας για τους επόμενους τέσσερις μήνες χαρακτήρισε τις συζητήσεις ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών».
Στην ίδια αμερικανική εφημερίδα δημοσιεύεται άρθρο για την Ελλάδα, στο οποίο, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής ήταν πολύ περιοριστικό, επιβάλλοντας πολλές δημοσιονομικές στενότητες, ενώ οι περικοπές και η άνοδος των φόρων στην καθόλου ελαστική οικονομία της χώρας, οδήγησαν τις συζητήσεις σχετικά με το χρέος αναγκαστικά στη διαγραφή. Αλλά, αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι μια οικονομία που θα εξασφαλίσει ανάπτυξη για τη χώρα. Οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να επικεντρωθούν σε ένα πρόγραμμα που δεν θα αφορά τόσο το χρέος, αλλά μεταρρυθμίσεις».