«Στενά» συνεχίζουν να παρακολουθούν τα Αμερικάνικα ΜΜΕ τις εξελίξεις στην Ελλάδα ενώ –όπως είναι φυσιολογικό- το ενδιαφέρον αυτό γίνεται πιο έντονο λίγο πριν ξεκινήσει το Eurogroup. Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι στο επίκεντρο δημοσιευμάτων στα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ τα οποία καταγράφουν εκτιμήσεις για τις πιθανές προοπτικές που διαγράφονται.
Αναλυτικότερα, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ επισημαίνεται ότι «η προσωρινή συμφωνία της Ελλάδας με τους διεθνείς εταίρους της άρχισε να υφίσταται ρωγμές, καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι τελευταίες ελληνικές προτάσεις υπολείπονται των αντιστοίχων που προηγήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες, ενώ ήδη από Έλληνες υπουργούς άρχισε να ακούγεται η πρόταση για δημοψήφισμα σε περίπτωση που τελικά οι προτάσεις απορριφθούν».
Σε άλλη ανταπόκριση στο Μπλούμπεργκ γίνεται αναφορά «στο ζήτημα της πρότασης για δημοψήφισμα» σημειώνοντας ότι «σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι Έλληνες υπουργοί Οικονομικών και Άμυνας αναφέρθηκαν στην ενδεχόμενη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που οι πιστωτές απαιτήσουν μέτρα που δεν βρίσκουν σύμφωνη την ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν έκανε καμία δήλωση αντίθετη στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».
Στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς αναφέρεται ότι «καθώς εξαντλείται η ρευστότητα, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά νέους, ριζοσπαστικούς τρόπους, για να καλύψει το κενό, προσλαμβάνοντας «εποχιακούς φοροκατάσκοπους». Ο Γενς Μπάστιαν, πρώην μέλος της Task Force της ΕΕ για την Ελλάδα, δήλωσε ότι τέτοιου είδους μέτρα δείχνουν την απελπισία για είσπραξη πόρων».
Μεταξύ άλλων τονίζεται επίσης ότι «καθώς τα χρήματα τελειώνουν, ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται αντιμέτωπος με την ψυχρή αλήθεια: μετά από πέντε χρόνια στήριξης, μέσω διεθνών προγραμμάτων, η Ελλάδα ακόμα δεν έχει κάνει αρκετή πρόοδο στην αναδιάρθρωση της οικονομίας της και τη συλλογή των φόρων, ώστε να στέκεται μόνη στα πόδια της και αυτό δυσχεραίνει την προώθηση του αιτήματος ενάντια στη λιτότητα».
Στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ δημοσιεύεται ανταπόκριση του Ασοσιέιτεντ Πρες στην οποία καταγράφεται αναφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την «ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος στο σημερινό Eurogroup», ενώ «διαβεβαίωσε για την ασφάλεια των καταθέσεων», όπως υπογραμμίζεται.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «μετά τη συμφωνία παράτασης, η Ελλάδα έχει χρονικό περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο να παρουσιάσει συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα -για τα οποία χρειάζεται η συμφωνία των θεσμών- προκειμένου να αποδεσμευτεί η τελική δόση του προγράμματος διάσωσης, με ανοιχτό το ενδεχόμενο νωρίτερης χρηματοδότησης, εφόσον συμφωνηθεί νωρίτερα το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με αξιωματούχο των Βρυξελλών».
Στην εφημερίδα Λος Άντζελες Τάιμς γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφύγει σε δημοψήφισμα ή να προκηρύξει νέες εκλογές στην περίπτωση που οι πιστωτές δεν ξεμπλοκάρουν την χρηματοδότηση της χώρας» όπως σημειώνεται στην ανταπόκριση από την Αθήνα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες πριν από τη σημερινή κρίσιμη συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν μια σειρά ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων, επί των οποίων θα πρέπει να συμφωνήσουν η νέα ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της χώρας για να αποδεσμευτούν οι δόσεις των δανείων προς την Ελλάδα».
Όπως σημειώνεται, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «εάν δεν αποδεσμευθεί η χρηματοδότηση της χώρας, τότε θα υπάρξει πρόβλημα».
Επίσης, μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται στην ανταπόκριση ότι «με τα άδεια κρατικά ταμεία, τα μειωμένα φορολογικά έσοδα και την οικονομία εκ νέου σε ύφεση, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει στα τέλη του μήνα, καθώς θα κληθεί να αποπληρώσει χρέος ύψους 7 δισ. ευρώ». Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «πέραν από το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup, ειδικοί αναλυτές και πολιτικοί προειδοποιούν πως παραμένει ισχυρό το ενδεχόμενο ενός τρίτου σχεδίου διάσωσης προς την Ελλάδα».