Σε έναν τομέα υπήρξαν πραγματικά θετικά βήματα στη διάρκεια της τελευταίας διετίας. Στην αντιμετώπιση των εκρηκτικών προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί στο κέντρο της Αθήνας, εξαιτίας της παράνομης μετανάστευσης και της ασύδοτης βίας, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Τα αποτελέσματα ήταν εμφανή. Σημειώθηκε βελτίωση του διεθνούς προφίλ της Αθήνας, κατακόρυφη αύξηση της τουριστικής κίνησης και σταδιακή ανάκαμψη της εμπορικής δραστηριότητας. Επισκέπτες, επιχειρηματίες και καταναλωτές, είχαν αρχίσει έστω δειλά, να επιστρέφουν στο κέντρο.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, η εικόνα αυτή φαίνεται και πάλι να απειλείται. Πριν από λίγες ημέρες η Αθήνα έγινε ξανά, για πρώτη φορά μετά από δύο περίπου χρόνια, πεδίο σοβαρών επεισοδίων, με εμπρησμούς και καταστροφές σε καταστήματα και αυτοκίνητα. Κάτοικοι, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι είδαν για μια ακόμη φορά εικόνες που πίστευαν ότι ανήκαν πλέον στο παρελθόν.

Ταυτόχρονα, οι βεβιασμένες και χωρίς σχέδιο κινήσεις για το κλείσιμο των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης, δημιουργούν τον κίνδυνο να επανεμφανιστούν τα προβλήματα του παρελθόντος στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις. Πρώτα θύματα, βεβαίως, θα είναι και πάλι οι ίδιοι οι μετανάστες, οι οποίοι θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από εγκληματικούς κύκλους.

Η εκ νέου παράδοση της Αθήνας στη βία και στην ανομία που επικράτησαν τα προηγούμενα χρόνια, θα αποτελέσει τεράστιο λάθος, με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει την «ιδεολογική» παγίδα της υποαστυνόμευσης και της ανοχής στην παραβατικότητα, αν θέλει να μη μετατραπεί ξανά η Αθήνα σε χάος. Οφείλει παράλληλα, να εφαρμόσει ένα συγκροτημένο σχέδιο δράσης για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Αθήνας είναι αυτοί που βιώνουν με τη μεγαλύτερη ένταση τον εφιάλτη της ύφεσης τα τελευταία πέντε χρόνια. Θα είναι έγκλημα εκ μέρους της κυβέρνησης να τους εγκαταλείψει ξανά στο έλεος όχι μόνο της κρίσης, αλλά και της βίας, της εγκληματικότητας και της ανομίας. Και δυστυχώς, τα δύσκολα δεν έχουν ακόμη περάσει.

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ