Η δεινή θέση των ελληνικών τραπεζών, η προτροπή Τσίπρα στους υπουργούς του για λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις και ο κίνδυνος ενός Graccident είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τον γερμανικό Τύπο.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός έλληνα πελάτη τράπεζας και της ΕΚΤ; διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Βαρέλι χωρίς πάτο οι ελληνικές τράπεζες». Και παραθέτει την απάντηση στο ερώτημα: «Ο Έλληνας πελάτης δεν εμπιστεύεται τις τράπεζες της χώρας του γι’ αυτό και προχώρησε σε αναλήψεις 20 δισεκατομμυρίων ευρώ το τελευταίο δίμηνο. Σε αντίθεση ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εμπιστεύεται τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όπως δήλωσε στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην Λευκωσία οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και τα ίδια κεφάλαια πληρούν τις προϋποθέσεις. Την φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών εγγυάται ως γνωστόν η ΕΚΤ με το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα ELA. Στην πραγματικότητα όμως οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα συρτάρια τους μεγάλο αριθμό κόκκινων δανείων και απαιτήσεις έναντι του ελληνικού δημοσίου, με τις οποίες εμφανίζονται ενισχυμένα τα ίδια κεφάλαια. Σε περίπτωση χρεοκοπίας του κράτους, οι απαιτήσεις δεν θα έχουν πια καμία αξία».
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε άλλο άρθρο η γερμανική εφημερίδα σημειώνει αναφορικά με την οικονομική στήριξη της Ελλάδας από τους εταίρους: «Για να τελειώσει αυτό το θρίλερ ίσως θα έπρεπε, έτσι για αλλαγή, ένας από τους ευρωπαίους πολιτικούς που ασχολούνται με την στήριξη της Ελλάδας να πει ανοιχτά τι θέλει η Αθήνα: Να δαπανά, χωρίς όρους, χρήματα άλλων χωρών. Όποιος συμφωνεί με τη θέση αυτή πρέπει να το πει στους ψηφοφόρους του. Όποιος όμως θέλει να επικρατήσει η πολιτική και οικονομική σύνεση, η κοινή λογική, αλλά και το Δίκαιο, θα πρέπει να βρει το θάρρος και να κλείσει την στρόφιγγα στην Αθήνα».
Φίμωτρο… στον Βαρουφάκη
H Neue Osnabrücker Zeitung σχολιάζει τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της ΕΕ: «Τουλάχιστον μια καλή είδηση από την Αθήνα. Ο πρωθυπουργός βάζει… φίμωτρο στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Ακόμα και για τα δεδομένα του λαϊκιστή Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός φαίνεται ότι το…παράκανε με συνέπεια οι ευρωπαίοι εταίροι να κουραστούν με τα ελληνικά τρυκ και να αφήνουν την Αθήνα να εκτίθεται. Ακόμα και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δείχνει να αποποιείται πλέον το ρόλο του κατανοητή των ελλήνων. Ο ρόλος του στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις για την στήριξη της Ελλάδας με τα δισεκατομμύρια των ευρωπαίων εταίρων ήταν συχνά δυσδιάκριτος. Τώρα ο Γιούνκερ μοιάζει να γυρίζει την πλάτη στην Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πια ευπρόσδεκτος στην Ευρώπη».
Η Badische Zeitung παρατηρεί: «Τη Δευτέρα στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να συζητήσουν για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας, χωρίς όμως να έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένα στοιχεία. Δεν γίνεται όμως έτσι. Πολλοί παρατηρητές θεωρούν κατά συνέπεια πιθανότερο από ένα Grexit ένα Graccident, δηλαδή μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ως αποτέλεσμα ατυχήματος».