«Όχι σε καμία των περιπτώσεων» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σχολιάζοντας το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο και μειώσεων σε συντάξεις και μισθούς. Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, ενώ «δεν υπάρχει πιθανότητα να μην αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ από το 2015», καθώς «είναι ένας απαράδεκτος φόρος», όπως σημείωσε.
«Η ακύρωση αυτών των υφεσιακών μέτρων είναι αυτό που πετύχαμε. Το email Χαρδούβελη καταργείται», σημείωσε ακόμη, χαρακτηρίζοντάς το «ρεσιτάλ υποταγής σε υφεσιακά μέτρα». «Εμείς δεσμευτήκαμε να μην κάνουμε μονομερείς κινήσεις που θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα στις πιθανότητες ανάκαμψης της οικονομίας», ανέφερε, μιλώντας στον Real FM.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν «βαφτίσαμε» την τρόικα θεσμούς, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε: «Σε καμία των περιπτώσεων: υπάρχει η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ και σε αυτούς τους τρεις θεσμούς είμαστε μέλη. Προφανώς εφόσον χρωστάμε και στους τρεις και είμαστε μέλη η σχέση μας θα συνεχιστεί. Αυτό που εγώ ονομάζω τρόικα είναι το επιτελείο των μεγαλοϋπαλλήλων τεχνοκρατών που σαν μια «συμμορία» έρχονταν στην Αθήνα και επέβαλαν ένα υφεσιακό πρόγραμμα καταστροφικό για την οικονομία. Αυτό τελείωσε. Το να έρχεται μια ομάδα από αυτούς τους τρεις που δεν έχουν καν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν μαζί μας, αυτό τελείωσε».
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε επίσης πως «η επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν η ρήξη αλλά η διαπραγμάτευση ώστε να έρθουμε σε μια νέα συμφωνία και αυτό το πετύχαμε. Πλέον δεν υπάρχει τρόικα».
Σε ερώτηση για το πότε θα βγούμε από τις αγορές, απάντησε: «Όταν η Ελλάδα έχει λύσει το σύστημα επενδύσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και αναδιάρθρωση του χρέους».
Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ο στόχος του 3% που θα ήταν «καταστροφικός» για την οικονομία δεν συζητείται πλέον. «Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 1,5%» δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ξεκινήσουν άμεσα.
Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουν τους επόμενους τέσσερις μήνες. «Η κυβέρνησή μας δεν αφήσει τις οικογένειες αυτές να πεταχτούν έξω», υπογράμμισε.
Για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως «είναι ένα πρόγραμμα τετραετίας. Εμείς αυτό που πετύχαμε είναι ένα τετράμηνο σταθεροποίησης και διαπραγμάτευσης».
«Οι 100 δόσεις θα γίνουν αλλά υπάρχουν κάποιες πολύ καλές ιδέες από οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει ακόμα πιο έξυπνο αυτό το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις», ανέφερε ακόμη.
Πρέπει να σταματήσει το ξεπούλημα των ασημικών, είπε για τις ιδιωτικοποιήσεις. «Πρέπει να προσελκύσουμε κεφάλαια και να γίνουν μεγάλες παραχωρήσεις αλλά το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να συμμετέχει στην προσπάθεια, ακόμα και με μειοψηφικά πακέτα μετοχών για να υπάρξει μια ροή εσόδων τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα μπορεί η περιουσία του Δημοσίου να συμβάλει για τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας».
Σε ερώτηση για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ απάντησε ότι αυτό θα γίνει πιθανότατα σταδιακά και εντός του 2015. Ο ρυθμός όμως με τον οποίο θα φτάσουμε τις 12.000 θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών.
Σε ερώτηση τέλος για την αντίδραση του Μανώλη Γλέζου, αφού εξέφρασε τη μεγάλη εκτίμησή του στο πρόσωπό του, παρατήρησε πως «αν μας είχε δοθεί η ευκαιρία να κάτσουμε να μιλήσουμε και να πιούμε έναν καφέ, θα είχε καταλάβει τι πετύχαμε. Αυτό που πετύχαμε θέτει τέρμα στην αυτοματοποιημένη λιτότητα στην Ευρώπη».