Τα χρέη «πνίγουν» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σχεδόν 3,5 εκατ. φορολογούμενοι βρίσκονται στα τεφτέρια της Εφορίας με εννιά στους δέκα να χρωστούν ποσά έως 10.000 ευρώ ενώ στον ΕΦΚΑ έχουν αφήσει χρέη περίπου 2 εκατ. ασφαλισμένοι, με οκτώ στους δέκα να χρωστούν έως 15.000 ευρώ.
Οι οφειλέτες για να τακτοποιήσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο βρίσκουν σωσίβιο στις δόσεις. Δόσεις για τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, δόσεις για τα χρέη της πανδημίας, δόσεις για τις τρέχουσες οφειλές, τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές. Και αν προστεθούν τυχόν δόσεις για την οφειλή στη ΔΕΗ, το στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο ή την πιστωτική κάρτα, τότε ο λογαριασμός χάνεται στο κυνήγι των μηνιαίων δόσεων.
Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες ζουν με το άγχος της πληρωμής της δόσης ή των δόσεων, αλλά και την αγωνία της απώλειας κάποιας που μπορεί να τους στερήσει την «πολύτιμη» ρύθμιση.
Οι δόσεις και οι ρυθμίσεις για την εξόφληση των φόρων
Φόρος εισοδήματος: Όσοι έλαβαν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα πληρώνουν το φόρο σε δόσεις μέχρι και το Φεβρουάριο του 2022. Στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να καταβληθεί η τέταρτη δόση του φόρου. όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν το λογαριασμό της Εφορίας σε 8 δόσεις έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν την πάγια ρύθμιση και να τακτοποιήσουν την οφειλή τους σε έως 24 δόσεις. Όσο αυξάνονται οι δόσεις, τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο. Για παράδειγμα εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 5,32% ετησίως ενώ εάν κάποιος ρυθμίσει σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις το χρέος του το επιτόκιο φτάνει το 6,82% ετησίως. Επίσης η πληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει και με πιστωτική κάρτα με τις τράπεζες να προσφέρουν 12 μηνιαίες δόσεις.
ΕΝΦΙΑ: Εξοφλείται σε έξι δόσεις μέχρι και το Φεβρουάριο του 2022. Στις 29 Οκτωβρίου θα πρέπει να πληρωθούν οι δυο πρώτες δόσεις του φόρου ακινήτων. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή να επιλέξουν την πληρωμή του φόρου με πιστωτική κάρτα.
Χρέη πανδημίας: Εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η ρύθμιση αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου του 2020 έως τις 31 Ιουλίου του 2021. Η ρύθμιση απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα που έχουν οποτεδήποτε χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία, μισθωτούς που η σύμβασή τους ανεστάλη οποτεδήποτε μεταξύ 1η Μαρτίου 2020 έως 21 Ιουλίου 2021, όσοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», όσοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα και αποζημιώθηκαν μετά από έλεγχο των δηλώσεων Covid αλλά και όσοι εγράφησαν στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης έχει ορισθεί στα 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Καθυστέρηση καταβολής δόσης επιβαρύνεται με επιτόκιο 5% ενώ η ρύθμιση χάνεται εάν κάποιος οφειλέτης δεν πληρώσει δύο συνεχόμενες δόσεις.
Αναβίωση 100 και 120 δόσεων: Η πόρτα των παλιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων και του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 29 Οκτωβρίου για τους οφειλέτες που έχασαν τις ρυθμίσεις τους από 1η Μαρτίου του 2020 έως τις 31 Ιουλίου του 2021 και έχουν πληγεί από την πανδημία. Η επανένταξη γίνεται υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή και συντελείται με την καταβολή των δόσεων του Αυγούστου, του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου έως τις 29 του τρέχοντος μήνα.
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Οι περίπου 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ενισχύθηκαν μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος έως και το 50% του φθηνού κρατικού δανείου που έλαβαν. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν δυο επιλογές:
- Να επιστρέψουν στο κράτος το ποσό εφάπαξ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 κερδίζοντας έκπτωση 15%.
- Να εξοφλήσουν το ποσό σε 60 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.