Μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η λεγόμενη Grexit, θα έχει μικρές επιπτώσεις για το ενιαίο νόμισμα, το οποίο βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με την πρώτη περίοδο της κρίσης χρέους της Ελλάδας, εκτίμησε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας.
«Η ευρωζώνη είναι ασφαλώς πιο σταθερή και πιο ισχυρή από ό,τι πριν από πέντε χρόνια και η υποθετική έξοδος ενός από τα μέλη της δεν αναμένεται να έχει παρά μια μηδαμινή επίπτωση» σε αυτή, είπε η Μάρις Λάουρι μιλώντας στην εσθονική δημόσια τηλεόραση EER.
Σύμφωνα με την υπουργό η Ελλάδα δεν θα κήρυττε εξάλλου κρατική χρεοκοπία άμεσα αν δεν εξασφαλίσει μια προσωρινή παράταση της ευρωπαϊκής οικονομικής στήριξης, καθώς ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός.
«Αν κανείς δανείζεται χρήματα από άλλους, και έχουν λάβει πολλά, οφείλει να σιωπά και να προσπαθεί να είναι όσο πιο ευγενικός είναι δυνατόν, να συνεννοείται με τους άλλους», υποστήριξε από τη δική της πλευρά η Εσθονή φιλελεύθερη ευρωβουλευτίνα Κάγια Κάλας. «Έχουν όμως διαφορετική συμπεριφορά. Μοιάζουν να λένε: μας οφείλετε χρήματα, ο λαός μας υποφέρει, μας αδικείτε. Ξεχνούν ότι κι άλλες χώρες υπέφεραν επίσης», είπε η Κάλας στο δημόσιο εσθονικό ραδιόφωνο Vikerradio.
Πρώην σοβιετική δημοκρατία, η Εσθονία, μια χώρα 1,3 εκατ. πολιτών, εντάχθηκε στην ευρωζώνη το 2011, ενώ την ακολούθησαν επίσης τα γειτονικά της κράτη της Βαλτικής, η Λετονία (2014) και η Λιθουανία (2015).
Η Εσθονία, η οποία είχε αντιμετωπίσει σοβαρή κρίση την περίοδο 2008-2009, είχε λάβει μέτρα λιτότητας χωρίς προηγούμενο για να την αντιμετωπίσει.