Ευρώπη και Ελλάδα κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε διάσπαση την ευρωζώνη για το τίποτα, τονίζει σε άρθρο του Bloomberg, σημειώνοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι οι όροι της νέας μακροπρόθεσμης συμφωνίας.
Το πρακτορείο ασκεί σφοδρή κριτική σε άρθρο του τονίζοντας ότι ακόμα και με τα απαιτητικά στάνταρντ της ευρωπαϊκής δυσλειτουργίας, η συνεχιζόμενη αναμέτρηση μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της ευρωζώνης είναι εντυπωσιακή. «Επί της ουσίας, η απόσταση μεταξύ των δυο πλευρών έχει σχεδόν εξαλειφθεί, όμως το αδιέξοδο και ο και ο κίνδυνος μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης επικρέμονται ωσάν η απόσταση αυτή να είναι τεράστια. Η ΕΕ «παίζει» το μέλλον της νομισματικής της ένωσης όχι με βάση τις Αρχές, αλλά τη σημειολογία» σημειώνει.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι αρχικά, η νέα ελληνική κυβέρνηση έφταιγε διότι έκανε ριψοκίνδυνες προεκλογικές υποσχέσεις και τις παρουσίαζε στους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αδιαπραγμάτευτες, όμως από τότε έχει κάνει μεγάλες υποχωρήσεις – εγκαταλείποντας, συγκεκριμένα, την απαίτησή της για μεγάλες απομειώσεις χρέους.
Τώρα θέλει μια νέα συμφωνία διάσωσης με ηπιότερους όρους και έναν προσωρινό διακανονισμό που θα γεφυρώνει το χρηματοοικονομικό κενό μεταξύ της παρούσας και της νέας συμφωνίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη ακόμα και να ονομάσει αυτή τη γέφυρα «παράταση».
«Με την κυβέρνηση της Γερμανίας να ηγείται της απαίτησης για αυστηρή συμμόρφωση, η απάντηση της Ευρώπης ήταν να πει πως το τρέχον πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς, ίσως με κάποια ευελιξία, προτού συζητηθεί οτιδήποτε άλλο.
Και εδώ είναι το «αίνιγμα». Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας παράτασης που είναι γέφυρα για ένα νέο πρόγραμμα και μιας παράτασης με ευελιξία εκκρεμούντος ενός νέου προγράμματος; Για τον λογικό παρατηρητή, πολύ μικρή για να έχει σημασία. Ωστόσο, λόγω της διαφοράς αυτής, όποια και αν είναι αυτή, το ευρωσύστημα απειλείται με διάσπαση» τονίζει.
Το πρακτορείο αναφέρει ότι γ ανάγκη για μια νέα συμφωνία δεν συζητείται σοβαρά. και προσθέτει πως ο σχεδιασμός νέων όρων δεν θα είναι εύκολος, όμως η επιχειρηματολογία υπέρ ενός πιο ήπιου προγράμματος είναι ελκυστική.
«Οι πολίτες της Ελλάδας έχουν ήδη υποφέρει πολύ», αναφέρει και προσθέτει: «Η ηλίθια ακαμψία της Γερμανίας απαιτεί από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να σπάσει ξεκάθαρα όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Αυτό δεν ενοχλεί τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φαίνεται να νομίζει πως οι Έλληνες ψηφοφόροι πρέπει να τιμωρηθούν για έλλειψη κρίσης. Αν αυτοί και η δημοφιλής νέα τους κυβέρνηση εξευτελιστούν, ένα ακροδεξιό κόμμα που είναι ακόμα πιο ανεπιθύμητο στην υπόλοιπη ΕΕ είναι έτοιμο να δοκιμάσει τις δυνάμεις του».