«Μια ακόμη κρίση, ένα ακόμη επίβουλο κύμα εξόδου κεφαλαίων. Στην Ελλάδα σήμερα, όπως στην Κύπρο πριν τρία χρόνια, οι καταθέτες αποσύρουν δεσμίδες χαρτονομίσματα για να τα βγάλουν από τη χώρα. Πριν από όλους, οι επενδυτές σπεύδουν να κάνουν ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις προς τράπεζες στην υπόλοιπη ευρωζώνη» τονίζει στους Financial Times ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών Ifo Hans-Werner Sinn.
Τον Δεκέμβριο του 2014 μόνο, στάλθηκαν στο εξωτερικό 7,6 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 4% του ελληνικού ΑΕΠ.
«Το 2012 η Κύπρος βρέθηκε σε ανάλογη θέση. Οι εύποροι Κύπριοι (και οι ξένοι που είχαν καταθέσεις εκεί) προσπάθησαν να βγάλουν τα κεφάλαιά τους σε πιο ασφαλείς τοποθεσίες, με αποτέλεσμα να στεγνώσουν από ρευστότητα οι τράπεζες της νήσου και να απειληθούν με χρεοκοπία. Η κεντρική τράπεζα της Κύπρου κράτησε το σύστημα ζωντανό δανείζοντας 11 δισ. ευρώ σε φρεσκοτυπωμένο χρήμα από το μηχανισμό που είναι γνωστός ως Emergency Liquidity Assistance. Τα κεφάλαια αυτά ήταν ουσιαστικά δανεικά από άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, που τοποθέτησαν τα ευρώ στους νέους λογαριασμούς εκτός Κύπρου τους οποίους άνοιγαν οι επενδυτές που έφευγαν.
Χωρίς εκείνη την υποστήριξη, οι κυπριακές τράπεζες θα είχαν βουλιάξει και οι καταθέτες δεν θα είχαν τραβήξει άλλο ρευστό. Αποδείχθηκε ότι η έξοδος κεφαλαίων -χρηματοδοτημένη από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες- συνεχίστηκε μέχρι την άνοιξη 2013, όταν η κατάχρηση στο μηχανισμό της ευρωζώνης διογκώθηκε τόσο που η ΕΚΤ δεν μπορούσε να την αψηφήσει και έτσι τράβηξε την πρίζα» λέει.
Τονίζει ότι η Κύπρος δεν είχε άλλη επιλογή παρά να επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίων.
Η κατάσταση δεν είναι τόσο ακραία ακόμη στην Ελλάδα, αλλά κατευθύνεται προς τα εκεί.
«Η ΕΚΤ χορηγεί μια πρόσκαιρη ανάσα στις ελληνικές τράπεζες που ειδάλλως θα ήταν χρεοκοπημένες, και το κάνει με κίνδυνο για τους φορολογούμενους της ευρωζώνης. Εντέλει είναι οι πολίτες των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης που, χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη τους, διαθέτουν πιστώσεις με δικό τους κίνδυνο, για να βοηθήσουν τους εύπορους Έλληνες να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην ασφάλεια.
Δεν πρέπει να επιτρέπεται στην ελληνική κεντρική τράπεζα να ζει με παραπάνω από όσα έχει. Η βοήθεια προς τις εμπορικές τράπεζες της χώρας θα πρέπει να περιοριστεί στα 42 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει εν συνεχεία να επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίου για να σταματήσει την έξοδο κεφαλαίων και να κρατήσει τις τράπεζές της στο αξιόχρεο. Το κυπριακό παράδειγμα δεν πρέπει να επαναληφθεί».