Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα επιχειρεί να σκιαγραφήσει το Bloomberg, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, ενέχει το ρίσκο να πυροδοτήσει κρίση ρευστότητας και πιστωτική κρίση, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ, και αυτός είναι ο τρόπος που θα γίνει:
Η ελληνική κυβέρνηση, οι εταιρείες και οι δανειστές έχουν χάσει ουσιαστικά την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, εξαιτίας της αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας. Οι τρέχουσες πηγές ρευστότητας είναι τα κεφάλαια διάσωσης από τις χώρες της ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Η αποτυχία να βρεθεί συμβιβασμός σημαίνει ότι οι πληρωμές αυτές θα παύσουν. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος δεν θα είναι ικανό να εξυπηρετήσει τις δανειακές του υποχρεώσεις, οι οποίες αγγίζουν τα 22 δισ. ευρώ αυτό το χρόνο, μη συμπεριλαμβανομένων των εντόκων γραμματίων, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2015.
«Εάν η ΕΚΤ θεωρήσει ότι οι συνομιλίες σταμάτησαν, υπάρχει ο κίνδυνος να αναστείλει τον ELA, πιθανώς αφήνοντας την Ελλάδα δίχως άλλη επιλογή παρά να βγει από την ευρωζώνη», ανέφερε η Τζένιφερ ΜακΚίον, επικεφαλής οικονομολόγος του Capital Economics Ltd. στο Λονδίνο.
Η έλλειψη πρόσβασης στα κεφάλαια διάσωσης θα σήμαιναν επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει τα 15 δισ. ευρώ του βραχυπρόθεσμου χρέους που κατέχουν οι χώρες-δανείστριες. Προς το παρόν, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν μετακυλύουν τα ομόλογα, βοηθώντας την κυβέρνηση να επιπλεύσει. Η απόφαση της ΕΚΤ να μην αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και η επιτάχυνση των εκροών καταθέσεων περιορίζουν τη δυνατότητα των τραπεζών να αγοράσουν νέα ομόλογα.
Χωρίς πρόσβαση σε οποιαδήποτε πηγή χρηματοδότησης, το μη αξιόχρεο κράτος και οι τράπεζές του θα έπρεπε να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ένα νέο νόμισμα, ή ισοδύναμη ισοτιμία, καθώς καμία οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ρευστό. Αυτή θα ήταν η αρχή μίας de-facto εξόδου από την ευρωζώνη, προκαλούμενη από την ανικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα ρευστότητας που φτάνει τα 96 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.