Μήνυμα προς τους ηγέτες της Ε.Ε. στέλνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως μεταδίδει ρεπορτάζ του Bloomberg. Το μήνυμα είναι σαφές: «Μην μας αναγκάσετε να τραβήξουμε την σκανδάλη κατά των ελληνικών τραπεζών».

Αφότου η ΕΚΤ επέκτεινε τον ELA κατά 5 δισ. ευρώ την Τετάρτη, οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η συνέχιση της στήριξης εξαρτάται από τις πολιτικές συνομιλίες για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές σημείωσαν άνοδο μετά τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο.

Όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα, η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να μπει στη θέση να λάβει αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την παραμονή της χώρας στο ευρώ, χωρίς την πολιτική κάλυψη από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Εάν οι συζητήσεις για μια συμφωνία-γέφυρα διαρραγούν ξανά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι θα πρέπει να ζυγιάζει εάν θα δώσει επιπλέον κεφάλαια ή θα απειλήσει με βέτο, όπως είχε συμβεί και με την Κύπρο πριν από 2 χρόνια.

«Ο τερματισμός του ELA θα ήταν ένας ύστατος τρόπος παρέμβασης, ανάλογος με μια πυρηνική απειλή», δήλωσε ο Henrik Enderlein, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Hertie School. «Η ΕΚΤ δεν θα ήθελε ποτέ να το χρησιμοποιήσει (σ.σ. τη μέθοδο αυτή), καθώς βασικά είναι το ίδιο με το να σπρώχνεις την Ελλάδα εκτός ευρώ».