Εξαιρετικά κρίσιμο είναι το επόμενο 48ωρο για την Ελλάδα, καθώς στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία συζητά με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας το νέο πρόγραμμα – γέφυρα που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας.
Αναμφισβήτητα έχουν γίνει σημαντικά βήματα μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, ωστόσο οι λεπτομέρειες κρίνουν τη συμφωνία, όπως έγινε και στο έκτακτο Eurogroup. Μία «λάθος» διατύπωση, μία λέξη που δεν θα εγκρίνει μία από τις δύο πλευρές μπορεί να τινάξει στον αέρα την όποια συμφωνία.
Άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος, όμως επιχείρησε να προσγειώσει στην πραγματικότητα την ελληνική κοινή γνώμη ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη.
«Δεν θέλουμε να σκορπίζουμε ενθουσιασμό πριν κλείσει η συμφωνία», είπε.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότ ένα βήμα πιο κοντά στην τελική συμφωνία με τους ευρωπαίους βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου το κλίμα άλλαξε για την Ελλάδα.
Φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά συμφώνησε στο 70% του μνημονίου και στην αντικατάσταση του υπόλοιπου 30%. Πρόκειται για μέτρα που η κυβέρνηση θεωρεί τοξικά και άκρως υφεσιακά.
Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων που θα συνεχιστούν καθώς και του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Άλλωστε στο Eurogroup κρίνονται οι λεπτομέρειες και όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός προσερχόμαστε με καθαρές θέσεις. Δεν εκβιάζουμε και δεν εκβιαζόμαστε, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν από αύριο δουλειά. Οι εργασίες τους θα διευκολύνουν το Εurogroup της επόμενης Δευτέρας, υπογράμμισε.
Η ελληνική αντιπροσωπεία συμφώνησε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να παραμείνουν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων και μέλος του EuroWorking Group Γιώργος Χουλιαράκης και ομάδα συμβούλων ώστε μέχρι τη Δευτέρα από κοινού με τον πρόεδρο του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να φτιάξουν ένα πρόγραμμα – κείμενο που θα επιτρέψει την τελική συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί στο Eurogroup της Δευτέρας.
Το πρόγραμμα αυτό θα αποτελεί μείγμα 70% των μέτρων και δράσεων του μνημονίου που εκπνέει και έχουν ήδη υλοποιηθεί και κατά 30% από τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά. Μέρος των εσόδων που θα χαθούν θα καλυφθεί από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
«Έχουμε ακούσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει κάποια μέτρα γιατί είναι αντικοινωνικά» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, προσθέτοντας ότι «μπορείς να αντικαταστήσεις μέτρα αρκεί να είναι ισοδύναμης απόδοσης».
Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι αποδέχεται το 70% του προγράμματος στήριξης. «Πρέπει να δούμε με ποιο 70% συμφωνεί και έπειτα να δούμε τι μπορεί να γίνει με το υπόλοιπο 30%» συμπλήρωσε.
Η συζήτηση για την Ελλάδα διήρκεσε λίγο χρόνο τον οποίο αξιοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να παρουσιάσει τις προτάσεις του.
Ο κ. Τσίπρας βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Ρέντσι και Φάιμαν, πρωθυπουργός της Ιταλίας και καγκελάριος της Αυστρίας αντίστοιχα, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και ο Φρανσουά Ολάντ.
Κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε με πάθος ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Ραχόι.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «βρισκόμαστε στα πρόθυρα νέας συμφωνίας». Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ολική ανατροπή του κλίματος, ενώ θεωρείται καταλυτική η παρουσία Τσίπρα στην Σύνοδο Κορυφής.
Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συμφωνήσει σε:
– Πρωτογενές πλεόνασμα
– Νέα σύστημα εποπτείας εμπειρογνωμόνων με το οποίο θα συνεργάζεται η Αθήνα (άγνωστο αν θα συμμετέχει το ΔΝΤ)
– Συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων
Το πρόγραμμα το οποίο παρουσιάστηκε από την ελληνική πλευρά κάνει λόγο για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, περισσότερες και από αυτές που ζητήθηκαν από τους εταίρους, ενώ επαναλαμβάνουν το μότο των τελευταίων ημερών ότι «η χώρα δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται».
Αξίζει να σημειωθεί, πως σε συμφωνία για συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κατέληξαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες Αλέξης Τσίπρας και Γερούν Ντάισελμπλουμ.