Οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμβουλεύουν τις χώρες της ευρωζώνης να μιμηθούν κάποιες παραμέτρους της αμερικανικής οικονομίας, όπως η «ελάφρυνση των κανονιστικών ρυθμίσεων» και η δημιουργία «ιδιωτικών συνταξιοδοτικών συστημάτων».
Αυτές οι προτάσεις αναφέρονται σε μία έκθεση που υπογράφουν 8 οικονομολόγοι του ΔΝΤ. Η έκθεση αυτή δεν έχει εγκριθεί από τη διεύθυνση του ΔΝΤ, όμως ανάμεσα στους οικονομολόγους που την έχουν συντάξει είναι και ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Αζάι Τσόπρα, ο οποίος παίρνει μέρος και στην αντιπροσωπεία που μετέβη την Πέμπτη στο Δουβλίνο για να συμβουλεύσει την Ιρλανδία.
Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι «για να φτάσει στο απόγειο των δυνατοτήτων ανάπτυξής της και για να προστατεύσει το κοινωνικό της μοντέλο, η ευρωζώνη πρέπει να εκμεταλλευτεί καλύτερα το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό της».
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η Ευρώπη πρέπει να καταρρίψει κάποια φράγματα.
«Η ελάφρυνση των κανονιστικών ρυθμίσεων είναι σημαντική», επισημαίνουν.
Στην έκθεση τους ζητούν επίσης «την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος» και μέσω της «περαιτέρω ανάπτυξης των αγορών κεφαλαίων» ώστε να βοηθηθούν «οι επιχειρήσεις να διαφοροποιήσουν τις πηγές χρηματοδότησής τους».
«Κάποιες χώρες, κυρίως στο νότο της ευρωζώνης, πρέπει να πάρουν μέτρα για να ενισχυθεί η εξοικονόμηση χρημάτων, μέσω για παράδειγμα των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών συστημάτων”, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ.
Συμβούλευσαν επίσης την Ευρώπη να ενισχύσει περαιτέρω την ιδιωτική έρευνα μέσω «εκπτώσεων φόρου στην έρευνα και την ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη» ή ευνοώντας «τις σχέσεις μεταξύ πανεπιστημίων και της έρευνας που συνδέεται με τις επιχειρήσεις».