Την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην πιθανή ελάφρυνση του χρέους, εξασφαλίζοντας μακροχρόνιες περιόδους αποπληρωμής, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Όλι Ρεν, ενώ εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να εξασφαλίσει κάποια διαγραφή του χρέους προς την ευρωζώνη.
Τα σχόλια του πρώην ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, τονίζουν τη μεγάλη δοκιμασία που θα έχει να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει ένα κλασικό “κούρεμα” κεφαλαίων», σημείωσε ο Ρεν σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Θα περίμενα οι χώρες τις ευρωζώνης να βρουν τρόπους βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, παρατείνοντας περαιτέρω τις λήξεις των δανείων», πρόσθεσε.
Όπως υποστηρίζει ο Ρεν, η ελληνική κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 25 Ιανουαρίου θα έχει περιορισμένο περιθώριο χαλάρωσης της δημοσιονομικής λιτότητας. «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών στην αναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει μια επανάληψη του 2012, όταν το πολιτικό αδιέξοδο οδήγησε σε διπλές εκλογές μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων, σε αναστολή του προγράμματος διάσωσης και σε σπέκουλα περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, προειδοποιεί ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Το καλύτερο για την Ελλάδα θα είναι να ελαττωθεί η όποια αβεβαιότητα, που σημαίνει πρώτα να μειωθεί ο χρόνος που χρειάζεται για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και να διαπραγματευθούν τα επόμενα βήματα του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ», δήλωσε. «Το 2012 ήταν ένα χαμένο οικονομικό έτος για την Ελλάδα, που οδήγησε σε μεγάλα κοινωνικά κόστη», συμπλήρωσε ο Ρεν.
«Θα το έβρισκα παράλογο να μιλάμε για Grexit σε μια κατάσταση όπου τα χειρότερα έχουν περάσει και η χώρα κινείται προς μια καλύτερη κατεύθυνση», ανέφερε, μεταξύ άλλων. «Ελπίζω πως οι Έλληνες δεν θα τα χαλάσουν στο τελευταίο χιλιόμετρο με μια υπερβολικά έντονη πολιτική αναταραχή», κατέληξε.