Επανασχεδιάζεται και εμπλουτίζεται το πακέτο της ΔΕΘ με τις φοροελαφρύνσεις και τα μέτρα ανάχωμα στο κύμα ακρίβειας που απειλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις μετά και την εκτόξευση κατά 16,2% του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις στην οικονομία δημιουργούν έξτρα δημοσιονομικό χώρο για να χρηματοδοτηθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την ανάπτυξη 16,2% που κατέγραψε η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο πήχης για το ρυθμό ανάπτυξης ολόκληρο το έτος τοποθετείται στη περιοχή του 4,5%-5% έναντι αρχικής εκτίμησης για 3,6%. Με δεδομένο ότι η κάθε μονάδα αύξησης του ΑΕΠ αποφέρει πάνω 1,5 δισ. ευρώ τα περιθώρια για παροχές μπορούν να διαμορφωθούν στο 1 δισ. ευρώ που θεωρείται ασφαλής πρόβλεψη για τον προϋπολογισμό.
Τα σενάρια για το νέο εμπλουτισμένο πακέτο που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ με χρονικό ορίζοντα την επόμενη διετία προβλέπουν:
- Μέτρα ανάχωμα στην ακρίβεια για τους ανέργους και τα ευάλωτα νοικοκυριά με μείωση των χρεώσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα και διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
- Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 η 1,1 ποσοστιαίες μονάδες
- Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα μετά το διετές πάγωμα. Σε επόμενη φάση η εισφορά αλληλεγγύης θα καταργηθεί για τα εισοδήματα των μισθωτών του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους
- Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και «κούρεμα» ή και πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
- Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση και το τουριστικό πακέτο καθώς και στα μεταφορικά και στα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου.
- Μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για πέντε ή επτά χρόνια σε όσες επιχειρήσεις συγχωνευθούν ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς στο πλαίσιο της σχετικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης.
- Παράταση για τρεις μήνες του προγράμματος Γέφυρα Ι που προβλέπει την κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου για τη πρώτη κατοικία σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.
- Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι δεν έχει ακόμα κλειδώσει η το ακριβές ποσοστό της αναθεώρησης του ΑΕΠ καθώς βαρόμετρο για τις εξελίξεις αποτελούν τα στοιχεία για τη πορεία της πραγματικής οικονομίας το τρίτο και κυρίως το τελευταίο τρίμηνο του έτους αν και οι πρόδρομοι δείκτες είναι θετικοί.
Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο πέρυσι ο ρυθμός μεταβολής ήταν σε τριμηνιαία βάση 3,9% και σε ετήσια καταγράφηκε ύφεση 10% ενώ στο τέταρτο τρίμηνο ο ρυθμός ήταν 3,5% και 6,8% αντίστοιχα.