Τις τελευταίες πινελιές στο διετές πακέτο ελαφρύνσεων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που θα ξεκλειδώσει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνουν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου το οποίο περιμένει με αγωνία να δει αύριο Τρίτη την «ετυμηγορία» της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου του 2021.
Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι θα είναι τουλάχιστον 10%, ενώ οι πλέον αισιόδοξοι ανεβάζουν το ποσοστό σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Αν και έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν μία πολύ καλή περίοδος για την ελληνική οικονομία, η επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης «λύνει τα χέρια» της κυβέρνησης σε δύο βασικούς άξονες, που ο καθένας έχει την δική του σημασία. Ο πρώτος έχει να κάνει με τα μέτρα ελάφρυνσης των φορολογούμενων που θα περιλαμβάνονται στο καλάθι της ΔΕΘ.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από την αύξηση του ΑΕΠ σε επίπεδα πάνω από την κυβερνητική πρόβλεψη που είχε ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2021. Παράλληλα, μία αύξηση του ΑΕΠ πάνω από τις προβλέψεις θα φέρει την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμολογία που τόσο πολύ επιθυμεί. Οι οίκοι αξιολόγησης περνούν από κόσκινο την ελληνική οικονομία σε κάθε της βήμα. Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο στόχος επιτευχθεί και με το παραπάνω για την ανάπτυξη στο σύνολο του έτους, τότε η χώρα θα βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση επενδυτικής βαθμολογίας μέσα στο 2022 που είναι και ο βασικός στόχος. Η Ελλάδα απέχει ακόμη με την επίτευξη αυτού του στόχου, τον οποίο απομάκρυνε η πανδημία. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν παύουν να επαινούν τη χώρα για την πρόοδο που έχει κάνει σε πολλούς τομείς, προβαίνοντας σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, δείχνουν διστακτικοί κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που έχει επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία.
Η ελληνική κυβέρνηση, με δεδομένο, μάλιστα, ότι το 3ο τρίμηνο δείχνει να βαίνει πολύ καλά, θέλει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να βρεθεί ένα βήμα πιο μπροστά, αιφνιδιάζοντας θετικά τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης.
Τις τελευταίες μέρες κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει για το περιεχόμενο του πακέτου που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.
Λίγα 24ωρα πριν τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε (ΣΚΑΙ) την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος ενώ για τις παρεμβάσεις στα τιμολόγια ρεύματος σημείωσε ότι «δεν αφορούν μόνο στα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες».
Οι παρεμβάσεις για το 2022 που ήδη έχουν ψηφιστεί αφορούν την επέκταση και για το 2022 του παγώματος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους, τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22%.
Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος από τις τρεις παρεμβάσεις υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ, ποσό.
Από εκεί και πέρα και με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα που θα έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο έχουν καταλήξει σε μέτρα που είναι στοχευμένα σε νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και το κόστος τους θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμο.
Στο επιπλέον αυτό πακέτο, θα περιλαμβάνεται η στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά για τις ενεργειακές τους ανάγκες, καθώς επίσης και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε συγκεκριμένες, όμως, κατηγορίες πολιτών που πληρούν κάποια ειδικά κριτήρια, όπως π.χ. οι πυρόπληκτοι.