Στη «χειρότερη περίοδο», ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, εξέλιξη που συρρικνώνει τις ελπίδες των επιχειρηματιών για ανάκαμψη το 2015, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτη Παπαδόπουλο. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εφ΄ όλης της ύλης, ο κ.Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «πάνω που η αγορά ευελπιστούσε ότι θα καλύψει τα κενά των προηγούμενων μηνών», τώρα «διαισθανόμαστε ότι θα χαθεί και το πρώτο εξάμηνο του 2015».
«Η παρατεταμένη εκλογολογία “σκοτώνει” την αγορά. Ζητούμενο είναι η πολιτική σταθερότητα», υποστήριξε και τόνισε ότι αν μια χώρα, όπως η Ρωσία, με το πλούσιο υπέδαφος και τη μεγάλη παραγωγή, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο από τις αγορές τόσο γρήγορα, είναι φανερό τι θα γίνει στην Ελλάδα σε περίπτωση ακυβερνησίας. Πρότεινε κυβέρνηση και κόμματα να καθίσουν μαζί σε ένα τραπέζι «για τα να βρουν», γιατί αλλιώς – όπως είπε – η κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο.
Σε σχέση με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ισχυρίστηκε ότι απαξιώνεται μέρα με την ημέρα, την ίδια ώρα που η Cosco στέλνει τρένα με εμπορεύματα από τον Πειραιά στην κεντρική Ευρώπη. «Η εξέλιξη αυτή είναι θετική για τον Πειραιά κι αρνητική για τη Θεσσαλονίκη. Όσο κωλυσιεργούμε και παραμένουμε δεμένοι σε αγκυλώσεις θα βρίσκουμε πράγματα μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει ακόμη στολιστεί, παρότι απομένουν μόλις επτά μέρες για τα Χριστούγεννα. «Ο μη στολισμός της πόλης είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Δημιουργεί κακή ψυχολογία και αρνητικό κλίμα και δεν βοηθάει τον επιχειρηματικό κόσμο», τόνισε.
Σχετικά, τέλος, με το ζήτημα της χρηματοδότησης των επιμελητηρίων και της υποχρεωτικότητας εγγραφής των μελών σε αυτά, υποστήριξε η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση δεν λύνει το πρόβλημα, παρά τις περί του αντιθέτου αρχικές ενδείξεις, καθώς – όπως υπογράμμισε – στο σχέδιο αναφέρεται ότι κάθε μέλος ΓΕΜΗ αυτοδίκαια μπορεί να είναι μέλος του επιμελητηρίου. Όπως υποστήριξε, η φράση «μπορεί να είναι», αλλάζει τα πάντα, αφού καθιστά την εγγραφή προαιρετική. «Από τη στιγμή που το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό, θα έχουμε οικονομική δυσκολία στη λειτουργία της υπηρεσίας του ΓΕΜΗ», κατέληξε.