Η μετάλλαξη Delta του κορονοϊού δεν φαίνεται προς το παρόν να απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μπορεί να βρίσκονται σε επιφυλακή για τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο αλλά διατηρούν την αισιόδοξη προοπτική για την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 4%-4,5% φέτος ποντάροντας στην απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος των εμβολιασμών.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποτίμησαν τη μακροοικονομική κατάσταση, με τον επικεφαλής της ευρωομάδας Πασκάλ Ντόναχιου να δηλώνει ότι η τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, πρέπει να συνεχιστεί ο εμβολιαστικός ρυθμός στις αναπτυγμένες χώρες και να αυξηθεί δραστικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. «Είμαστε αισιόδοξοι στην ΕΕ γιατί επιτυγχάνουμε τον στόχο να εμβολιάσουμε το 70% του ενήλικου πληθυσμού, τουλάχιστον με την πρώτη δόση, εντός του μηνός», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας.
Ταμείο Ανάκαμψης
Σήμερα το Ecofin αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση στο Εcofin στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» των 30,5 δισ. ευρώ.
Το «Ελλάδα 2.0» βρίσκεται μεταξύ των δώδεκα Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα λάβουν την έγκριση του Συμβουλίου, στο οποίο εκτός από τον Χρήστο Σταϊκούρα συμμετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Τώρα, η επόμενη πρόκληση είναι η εφαρμογή. Η γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή 68 μεταρρυθμίσεων και 106 επενδύσεων, που περιλαμβάνονται σε αυτό το σχέδιο» δήλωσε χθες ο έλληνας υπουργός Οικονομικών ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους.
Για την Αθήνα, ο στόχος είναι τώρα να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις, να κατατεθούν στη Βουλή για να έρθει ακόμη και εντός του Ιουλίου η προκαταβολή των περίπου 4 δισ. ευρώ. Εφόσον ικανοποιηθούν τα ορόσημα του τρίτου τριμήνου του 2021, θα εκταμιευθούν άλλα 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.
Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την υλοποίηση περισσοτέρων από 80 προαπαιτούμενων στο σκέλος των επιδοτήσεων και άλλων τριών στο σκέλος των δανείων έως το τέλος του 2022, ώστε να εισρεύσουν στη χώρα δόσεις περίπου 5,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, κάθε χρόνο θα έρχονται στη χώρα 3,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεις σε δύο ισόποσες δόσεις, μία στα μέσα και μία στο τέλος κάθε χρονιάς ενώ στα τέλη του έτους η χώρα θα παίρνει μία επιπλέον δόση από τα δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Στις αρχές κάθε έτους η χώρα δεν θα λαμβάνει κονδύλια, αλλά θα πορεύεται και θα εκτελεί έργα και μεταρρυθμίσεις με όσα έλαβε εκ των προτέρων.
Πληρωμές δόσεων θα έρχονται από το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο και μετά, κατόπιν συγκεκριμένης διαδικασίας παρακολούθησης και αξιολόγησης προόδου του προγράμματος. Με αυτή τη διαδικασία θα χρηματοδοτηθούν το επόμενο έτος έργα και δράσεις με 5,3 δισ. ευρώ, ως άμεσες επιχορηγήσεις αλλά και δάνεια από την Ε.Ε.