Κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θεωρεί ότι αποτελεί ένα «νεοφιλεύθερο εγχείρημα» και μια «Ευρώπη των επιχειρηματικών ομίλων», άσκησε ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας (1986-1997) Φραντς Βρανίτσκι, μιλώντας χθες βράδυ σε δημόσια συζήτηση στη Βιέννη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την επικύρωση της ένταξης της Αυστρίας στην Ε.Ε. από την αυστριακή Βουλή.
Όπως επισήμανε ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος, η Ε.Ε. από το 2008 και μετά καταπολεμά αδιάκοπα κρίσεις, γίνονται αδιάκοπα δημοσιονομικές προσαρμογές, ωστόσο αυτά σημαίνουν στην πραγματικότητα μια οπισθοδρόμηση της κοινωνικής ασφάλειας για τους πολίτες στην Ε.Ε.
Έπειτα από μια δεκαετία νηνεμίας του Μπαρόζο, ο ίδιος εναποθέτει νέα ελπίδα στο νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πιστεύοντας, όπως ανέφερε, πως μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, οι δυο τους μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των επιφυλάξεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή απέναντι στην Ε.Ε. από τους πολίτες των χωρών-μελών της.
Όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σε πρόσφατη συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα, ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας είχε επισημάνει πως από το 2008 και μετά ακούγεται στην ΕΕ μόνον «λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα», χωρίς να υπάρχουν πρωτοβουλίες για αναπτυξιακά μέτρα, ενώ είχε ταυτόχρονα προειδοποιήσει πως μπορεί η εξοικονόμηση πόρων και μια μακρά φάση εξυγίανσης στην Ελλάδα να μην μπορούσαν να αποφευχθούν, ωστόσο, δεν επιτρέπεται να προχωρήσουν τόσο που να καταστρέψουν τον κοινωνικό ιστό.
Ο Φραντς Βρανίτσκι -ο οποίος θεωρείται μεγάλος φίλος της Ελλάδας, διαθέτοντας κατοικία στην Ιεράπετρα της Κρήτης όπου περνά κάθε χρόνο αρκετό καιρό- είχε επίσης εκφράσει την πεποίθησή του πως δεν μπορεί να απαιτούνται συνεχώς από τους Έλληνες περικοπές επί των περικοπών, αλλά θα πρέπει επίσης να τους δοθεί μια προοπτική.
Είχε ακόμη επισημάνει πως οι ειδικοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται μόνον για ένα κράτος που είναι χρεοκοπημένο αλλά για ανθρώπους με ελπίδες για το μέλλον, οι οποίοι δεν πρέπει να τιμωρούνται τώρα για μια μακρόχρονη λανθασμένη πολιτική.
Κατά τη χθεσινοβραδινή δημόσια συζήτηση, ο σημερινός Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν υπεραμύνθηκε των δημοσιονομικών μέτρων τονίζοντας πως η Ε.Ε. στη διάρκεια της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, απέτρεψε μια πλήρη κατάρρευση, όπως εκείνη της δεκαετίας του 1930.
Αντικρούοντας τις θέσεις του Φραντς Βρανίτσκι, τις οποίες χαρακτήρισε σχετικά απαισιόδοξες, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, επισήμανε πως η εξυγίανση των προϋπολογισμών ήταν η σωστή μέθοδος.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής, Ντόρις Μπούρες, τόνισε πως η ανεργία εξαιτίας της κρίσης και η κοινωνική ανισότητα εντείνουν τις αμφιβολίες πολλών Ευρωπαίων απέναντι στην Ε.Ε., ενισχύοντας εθνικισμούς που θεωρούνταν ξεπερασμένοι, και η απάντηση σε αυτά μπορεί να είναι μόνον μια ισχυρή Ευρώπη με ισχυρά κοινοβούλια, με μεγαλύτερη συμμετοχή και ως εκ τούτου με μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση.