Άγνωστες πτυχές από την περίοδο 2010-2012 της κρίσης στην Ευρωζώνη αποκαλύπτει στο νέο του βιβλίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, την περίοδο δηλαδή που η κρίση στην Ευρωζώνη είχε κορυφωθεί.
Τα όσα αναφέρει ο Τίμοθι Γκάιτνερ δημοσιεύονται στους Financial Times και εμπεριέχονται στο νέο του βιβλίο , υπό τον τίτλο «Stress Test: Reflections on Financial Crises».
Ο Γκάιτνερ αναφέρεται στον Μάριο Ντράγκι ο οποίος σε ένα συνέδριο στο Λονδίνο το 2012 φέρεται να του είχε πει πως το περίφημο «θα κάνω τα πάντα για να σώσω την Ευρωζώνη» ήταν μία… μπλόφα, καθώς επί της ουσίας δεν υπήρχε κανένα σχέδιο σωτηρίας του ευρώ.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρεται στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των 7 ισχυρότερων κρατών του κόσμου, η οποία διεξήχθη το Φεβρουάριο του 2010:
«Υπάρχει μία καταστροφή στην Ευρώπη. Οι γαλλικές τράπεζες καταρρέουν. Όποιοι είναι εκτεθειμένοι στην Ελλάδα θα καταστραφούν».
Σε άλλο σημείο, αναφέρεται και στην αντιμετώπιση της χώρας μας από τους ηγέτες της Ευρώπης την περίοδο εκείνη, αλλά και στις δικές του παραινέσεις προς τους Ευρωπαίους για την στάση τους απέναντι στην Ελλάδα.
Όπως γράφει ο Γκάιτνερ: «Θυμάμαι τότε ότι τους είπα: “Μπορείτε να τους βάλετε το μαχαίρι στο λαιμό, αν αυτό θέλετε. Αλλά πρέπει οπωσδήποτε να στείλετε ένα καθησυχαστικό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι θα το κρατήσετε το πράγμα, δεν θα το αφήσετε να πέσει. Πρέπει να προστατεύσετε όλο τον τόπο”. Τους το έκανα πολύ σαφές εκείνη την στιγμή. Άκουγα συνέχεια αυτές τις βρομοκολλημένες κουβέντες για ηθικό κίνδυνο από αυτούς και τους είπα: “Ωραία λοιπόν, αν θέλετε να είστε σκληροί μαζί τους πάει καλά, αλλά πρέπει να δώσετε κάποια αξιόπιστη διαβεβαίωση ότι δεν θα αφήσετε την κρίση να μεταδοθεί πέρα από την Ελλάδα… Και για να γίνει αυτό πρέπει να φροντίσετε πολύ να είστε αξιόπιστοι ότι θα υλοποιήσετε τη δέσμευσή σας και θα δώσετε και στην Ελλάδα ένα μάθημα”».
Σύμφωνα πάντα με τα κείμενα που έχουν στη διάθεσή τους οι FT, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, συνέχισε: «Ήταν ασύλληπτο για εμένα ότι άφησαν τα πράγματα να γίνουν τόσο χάλια όσο τα άφησαν κι έγιναν. Αλλά τα προμηνύματα γι’ αυτό βρίσκονταν στην αρχική διαμάχη. Τους είχαν πει ψέματα οι Έλληνες. Τους είχαν φέρει σε δύσκολη θέση οι Έλληνες που εν τέλει δανείστηκαν όλα αυτά τα λεφτά, και ήταν έξαλλοι και μανιασμένοι. Ήθελαν να τους ξυλοφορτώσουν».