Ρυθμό ανάπτυξης 0,1% της οικονομίας της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο του έτους (σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο) προβλέπουν οικονομολόγοι, εν όψει της ανακοίνωσης των επίσημων στοιχείων από την Eurostat την Παρασκευή.
Οι ίδιοι προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας επίσης κατά 0,1% και πιθανόν οριακά υψηλότερο για τη Γαλλία, ενώ εκτιμούν ότι η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε και πάλι ελαφρά.
Η Ισπανία έχει ανακοινώσει ρυθμό ανάπτυξης 0,5% για το τρίτο τρίμηνο και στην καλύτερη περίπτωση λίγες από τις εταίρους της στην Ευρωζώνη αναμένεται να τα πάνε καλύτερα.
Μετά τη συμφωνία που απέσπασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της για τη διοχέτευση ρευστότητας στην ασθμαίνουσα οικονομία της Ευρωζώνης, τα στοιχεία για το ΑΕΠ πιθανόν να δείξουν ότι μπορεί να χρειασθεί μεγαλύτερη στήριξη, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. Η ΕΚΤ δεν ενίσχυσε την περασμένη εβδομάδα το οπλοστάσιο των μέτρων της και αναμένεται να περιμένει τη ζήτηση που θα υπάρξει τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου χορήγησης φθηνών δανείων στις τράπεζες, πριν εξετάσει οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα.
Το Παρίσι και η Ρώμη πιέζουν την Ε.Ε. να επικεντρωθεί περισσότερο σε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης παρά για τη μείωση του χρέους, ώστε να αποτραπεί η διολίσθηση σε μία νέα ύφεση και να αγορασθεί χρόνος για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η αύξηση των κρατικών δαπανών θεωρείται πιο πιθανό να έχει άμεση επίδραση στην οικονομία από ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, αλλά η χώρα που έχει την οικονομική δυνατότητα να δαπανήσει περισσότερο – η Γερμανία – δεν δέχεται το επιχείρημα αυτό. Αυτό θα είναι και θέμα στις συζητήσεις που θα έχουν στο τέλος αυτής της εβδομάδας στην Αυστραλία οι ηγέτες της ομάδας των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G 20), με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες πιθανότατα να ανανεώνουν τις προτροπές τους στο Βερολίνο να κάνει περισσότερα για να προωθήσει την ανάπτυξη.