Μια Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις είναι το μήνυμα που έστειλαν σήμερα οι επιχειρηματίες – εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων απ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που συμμετείχαν στο «3ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων» που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το δίκτυο των ευρωπαϊκών επιμελητηρίων Eurochambres και συγκεντρώνει πάνω από 800 επιχειρηματίες που προέρχονται από 45 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να «γίνουν» μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μία ημέρα, να συζητήσουν και να ψηφίσουν για μερικά από τα πιο κρίσιμα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής και πολιτικής ζωής της Ευρώπης.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων υπό τον πρόεδρο της ΚΕΕ Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Oι εργασίες του «3ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Επιχειρήσεων» έλαβαν χώρα στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την εναρκτήρια συνεδρίαση χαιρέτησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς και ο πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων, κ. Ρίτσαρντ Βέμπερ.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εισηγήσεις γύρω από τις τέσσερις βασικές θεματικές ενότητες – μέσω ερωτήσεων και τοποθετήσεων – γύρω από τα θέματα της διεθνοποίησης (πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε τρίτες αγορές, εμπορικές διαπραγματεύσεις, εμπόδια στο εμπόριο), της ανάπτυξης δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, της οικονομίας και της χρηματοδότησης (πρωτοβουλίες γύρω από τις ΜμΕ, καθυστερήσεις πληρωμών, κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου, επιστροφές ΦΠΑ, χρηματοδότηση μέσω crowdfunding) και της ενέργειας (τιμές, στόχοι, αποτελεσματικότητα, Εσωτερική Αγορά για την ενέργεια, επαναβιομηχανοποίηση).

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ, Kωνσταντίνος Μίχαλος τοποθετήθηκε και απηύθυνε – εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας – ερώτηση στην ενότητα της οικονομίας και της χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στο οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και γενικότερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ επεσήμανε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης από τις μεγάλες επιχειρήσεις σε ότι αφορά στη χρηματοδότησή τους, λόγω των διαφορετικών κριτηρίων και των περιοριστικών πολιτικών που εφαρμόζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο κ. Μίχαλος μάλιστα ανέφερε ότι στην Ελλάδα το 96% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση και τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης οδηγήθηκαν σε διακοπή λειτουργίας περίπου 230.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ως εκ τούτου, ο κ. Μίχαλος ζήτησε να πληροφορηθεί για τους τρόπους με τους οποίους η Ε.Ε. σχεδιάζει να λύσει το μείζον αυτό πρόβλημα.