Να μην επαναπαύεται στις δάφνες των μεταρρυθμίσεων που εφήρμοσε στο παρελθόν στην αγορά εργασίας κάλεσε την Γερμανία ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση προκειμένου η χώρα να παραμείνει ανταγωνιστική.
«Δεν μπορεί να κοιτάζει κανείς αυτάρεσκα πίσω στις μεταρρυθμίσεις που έκανε πριν από χρόνια. Πρέπει να κοιτάζει μπροστά. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι κάτι που κάνει κανείς κάθε δέκα ή είκοσι χρόνια», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ στην Frankfurter Allgemeiner Zeitung, αναφερόμενος στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας Hartz IV, η οποία έγινε στην Γερμανία πριν από μια δεκαετία και θεωρείται το θεμέλιο για την σταθερή ανάπτυξη της αγοράς εργασίας και κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.
Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup επαινεί τις μικρότερες χώρες, όπως αυτές της Βαλτικής, αλλά και τις χώρες σε κρίση, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, οι οποίες, όπως λέει, τα προηγούμενα χρόνια εφήρμοσαν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και όλες επέστρεψαν στην ανάπτυξη. Κάποιες μεγάλες χώρες δεν έχουν όμως προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, τονίζει ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Προφανή παραδείγματα είναι η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά επίσης και η Γερμανία θα πρέπει να σκεφτεί πώς θα διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της», προσθέτει. Αναφέρεται μάλιστα ειδικά στην μείωση του ορίου συνταξιοδότησης που αποφάσισε η κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων, μέτρο το οποίο, όπως σημειώνει, κινείται σε «εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από ό,τι σε άλλες χώρες» και ζητά περισσότερες επενδύσεις σε αυτοκινητόδρομους, στην έρευνα και στην παιδεία. Επισημαίνει μάλιστα ότι υπάρχει η σχετική δημοσιονομική ευελιξία και ότι οι Βρυξέλλες δεν απαιτούν απολύτως ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ ευθυγραμμίζεται πάντως με την άποψη του γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας και αυτός την ιδέα περί διάθεση πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για επενδυτικούς σκοπούς. «Ο ΕΜΣ δεν δημιουργήθηκε ως επενδυτικό ταμείο αλλά ως εργαλείο αντιμετώπισης κρίσεων. Και έτσι θα πρέπει να παραμείνει», δηλώνει.