Αναχωρεί η τρόικα μετά και τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ωστόσο όλα τα ζητήματα παραμένουν ανοικτά.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσαν οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό αλλά και τα εργασιακά, δίχως ωστόσο να κλειδώσει κάποια σχετική συμφωνία.
Το μόνο σημείο που φάνηκε να κλειδώνει ήταν το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά και αυτό υπό προϋποθέσεις, καθώς ενδέχεται ορισμένα σημεία να αναθεωρηθούν, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Έτσι, όπως δείχνουν τα πράγματα τα πάντα θα κριθούν στο δεύτερο μέρος του ελέγχου που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχωρούν σήμερα για το ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ. Εκεί αναμένεται να μεταβεί αυθημερόν και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προκειμένου να συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και τον Πολ Τόμσεν.
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται»
Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπήρξε σημείο διαφωνίας αλλά δεν καταλήξαμε».
Η συνάντηση διήρκησε τρεις ώρες και σε αυτήν μετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Γκ. Χαρδούβελης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας και ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης.
Οι δανειστές φέρονται να ζήτησαν επιπλέον διασφαλίσεις και επιπλέον ελέγχους στο πλαίσιο της ρύθμισης των κόκκινων δανείων για τους πολύ μεγάλους οφειλέτες. Προς το παρόν όμως δεν φαίνεται να υπήρξε συμφωνία με το οικονομικό επιτελείο αλλά ούτε και διαφωνία.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν ότι οι διασφαλίσεις που ζητήθηκαν είναι εύκολο να δοθούν. Ωστόσο η τρόικα ζητεί και νέες διευκρινίσεις, που αφορούν τη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων κάτι που δεν επιτρέπει εκτιμήσεις για τη συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο αγκάθι των διαπραγματεύσεων ήταν το Ασφαλιστικό, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρονται να ζήτησαν ωμά μείωση των συντάξεων.
Εκτός όμως από το Ασφαλιστικό και τα «κόκκινα δάνεια», στο τραπέζι έπεσαν οι αλλαγές στο Δημόσιο, δηλαδή το νέο μισθολόγιο και οι 5.500 απολύσεις που ζητεί. Την ίδια στιγμή η τριμερής διαπιστώνει ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις ούτε εφέτος, καθώς έχουν εισπραχθεί μόλις 500 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 1,5 δισ. ευρώ