Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επιλέγουν να μιλήσουν ανώνυμα σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την συνέχιση του Ελληνικού προγράμματος διαμηνύοντας πως αν η Ελλάδα δε συμμορφωθεί πλήρως με τις δεσμεύσεις, τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τους προσυμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, δε θα πάρει καμία περαιτέρω δόση από την τρόικα!
Ευρωπαίος αξιωματούχος, που επικαλείται το δίκτυο MNI, σχολίαζε τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει μία παράταση για σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, καθώς και μία χαλάρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 και επεσήμανε πως το πρώτο μέρος της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα επικεντρωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014 και τις κύριες δομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ το δεύτερο μέρος, που θα ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου, θα αφορά στην ολοκλήρωση του προγράμματος.
Σε ό, τι αφορά το 2015, οι Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν την εκτίμησή τους για δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτόν τονίζουν ότι θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση. Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν, πάντως, ότι «δεν θα υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2015», αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικής που θα διασφαλίζει την επίτευξη αυτών των στόχων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το εύρος των διαπραγματεύσεων είναι «τεράστιο» και παραδέχθηκε πως είναι πιθανό να χρειαστούν περισσότερες από δύο επισκέψεις της τρόικας στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Πρόσθεσε εξάλλου ότι από την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας θα εξαρτηθεί το αν η χώρα μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο του προγράμματος προσαρμογής της από το 2015 και μετά, και ότι τα άμεσα θέματα που πρέπει να εξεταστούν είναι τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων, η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.
Όσο για την ελληνική επιδίωξη περί απεμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα, ο αξιωματούχος παρατήρησε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να μπορεί η χώρα μας να δανειστεί από τις αγορές με ένα «αξιοπρεπές επιτόκιο», το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να διασφαλιστεί. Για να εμπιστευτούν την Ελλάδα οι αγορές, σημείωσε, πρέπει να γίνουν στην ώρα τους οι μεταρρυθμίσεις, οι δημοσιονομικοί στόχοι πρέπει να επιτευχθούν και η αυστηρή επίβλεψη της οικονομίας πρέπει να είναι εγγυημένη.
Πρόσθεσε εξάλλου ότι οι στόχοι της κυβέρνησης για περικοπές φόρων θα πρέπει να συνοδεύονται από ισοδύναμα μέτρα, που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται από τις περικοπές αυτές.
Την ίδια στιγμή, σε ό, τι αφορά την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι θα εξεταστεί η επέκτασή της για έναν ακόμη χρόνο. Σε ό, τι αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ενέργειας, το ζητούμενο για τις Βρυξέλλες είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της απάτης.
Εξάλλου, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι είναι σημαντική η έγκαιρη εφαρμογή του «μεγάλου πακέτου» των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα, πχ στον τομέα της Δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης. Σε ό, τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους μισθούς του δημοσίου και στα επιδόματα. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ ανώτατων και κατώτατων μισθών.
Επιπλέον, στην τρέχουσα αξιολόγηση η τρόικα θα συζητήσει με τις ελληνικές αρχές το θέμα του συνταξιοδοτικού και τη συνένωση διαφόρων συνταξιοδοτικών ταμείων. Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού, οι Βρυξέλλες αναμένουν από τις Ελληνικές Αρχές τη σχετική έκθεση που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο και η οποία μεταξύ άλλων θα επικεντρωθεί στα διάφορα κοινωνικά επιδόματα.
Σε ό ,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι κατά την τρέχουσα αξιολόγηση θα δοθεί έμφαση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Επιπλέον, εκφράζουν ανησυχία για την ποιότητα του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Όπως επισημαίνεται, συχνά είτε δεν υπάρχει τέτοιος διάλογος, είτε είναι «συγκρουσιακός».
Τέλος, κατά την τρέχουσα αξιολόγηση, θα συζητηθεί η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, καθώς οι επικεφαλής της Τρόικας αναμένεται να συναντηθούν με το ΤΑΙΠΕΔ.