Κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την εφοδιαστική η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών.
Αν και η ρύθμιση θεωρείται γενικά είναι επωφελής, καθώς διασφαλίζει πως οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να επικαλεστούν τον αναβαλλόμενο στα επικείμενα τεστ αντοχής της ΕΚΤ μειώνοντας τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, ωστόσο εμπεριέχει και ρίσκα.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρει πως τα οικονομικά αποτελέσματα της τροπολογίας «δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθούν εκ των προτέρων διότι εξαρτώνται από τις μελλοντικές οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων (κερδοφορία ή μη, ύψος αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, λόγος ενδεχόμενης λογιστικής ζημίας προς ίδια κεφάλαια), τους μελλοντικούς φορολογικούς συντελεστές , τους όρους των τίτλων που τυχόν εκδοθούν , κ.λ.π.».
Σύμφωνα με ειδική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τις διατάξεις της προτεινομένης τροπολογίας προκαλούνται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού :
– Ενδεχόμενη απώλεια εσόδων από την μετατροπή (από το 2016 και μετά) σε οριστικές απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου των οριζομένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων που θα περιλαμβάνονται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών, των εταιρειών χρηματοδοτικής μίσθωσης και των εταιρειών πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων, εφόσον το λογιστικό , μετά από φόρους αποτέλεσμα αυτών είναι ζημία. Η πραγματική απώλεια θα επέλθει από το 2021 και μετά δεδομένης της ισχύουσας και σήμερα μεταφοράς της ζημιάς για πέντε έτη.
– Ενδεχόμενη δαπάνη (από το 2016 και μετά) για την εξυπηρέτηση των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου που θα εκδοθούν προς εξόφληση των απαιτήσεων από μετατροπή των οριζομένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων , σε περίπτωση που τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα τεθούν σε εκκαθάριση, ειδική εκκαθάριση, διαδικασία εξυγίανσης ή κηρυχτούν σε πτώχευση.
– Ενδεχόμενη μελλοντική (τουλάχιστον μετά από 30 χρόνια) δαπάνη για την εξυπηρέτηση των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου που θα εκδοθούν σε περίπτωση που οι απαιτήσεις των ανωτέρω νομικών προσώπων δεν έχουν συμψηφιστεί στο σύνολο τους με φόρο εισοδήματος κατά τα επόμενα 30 έτη. Στην τελευταία αυτή περίπτωση θα προκύψει παράλληλα και αύξηση του χαρτοφυλακίου του Δημοσίου (και συνεπώς και μελλοντική αύξηση εσόδων από μερίσματα) από την έκδοση κοινών μετοχών των νομικών αυτών προσώπων που θα ανακλούν στο Δημόσιο.
Την τροπολογία θα υποστηρίξει την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Δείτε την τροπολογία