Λύσεις για την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού με επίπτωση και στη μείωση των τιμών, όπως είναι η αναμόρφωση των συστημάτων διανομής και η δυναμική τιμολόγηση αναζητά το υπουργείο Ανάπτυξης, επισήμανε η πολιτική ηγεσία του στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος με φορείς της αγοράς γάλακτος και με θέμα το μερίδιο της συνεισφοράς τους, στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
«Το γάλα δεν είναι ακριβό, αλλά επειδή έγιναν παρεμβάσεις και δεν έπεσε η τιμή του πρέπει να δείξουμε όλοι την κοινωνική μας ευθύνη απέναντι στον λαό», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση, ενώ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γεώργιος Στεργίου τόνισαν ότι θεωρούν αυτονόητη την ανάληψη πρωτοβουλιών από κάθε επιχείρηση (παραγωγής γάλακτος ή λιανεμπορίου) που αντιλαμβάνεται τον ρόλο της στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Επίσης, κάλεσαν τους εκπροσώπους της αγοράς να επενδύσουν στην εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους για την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά. Στο μεταξύ, παράγοντες του υπουργείου σχολιάζουν ότι η χθεσινή κίνηση στην οποία προχώρησε η FrieslandCampina Hellas να μειώσει τις τιμές στο γάλα κατά 5 λεπτά από τις 22 Σεπτεμβρίου, θα βρει μιμητές και από άλλες γαλακτοβιομηχανίες αλλά και από το λιανεμπόριο. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση στελέχους του υπουργείου το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ προέβλεψε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν ανακοινώσεις και δελτία Τύπου από τις γαλακτοβιομηχανίας για μείωση των τιμών στο γάλα κατά 5%.
Σε ότι αφορά τον συντελεστή ΦΠΑ στο γάλα αλλά και σε άλλα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, ο υφυπουργός σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους επανέλαβε ότι ο ΦΠΑ στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως για παράδειγμα η Μ. Βρετανία, είναι πιο υψηλός, ωστόσο δεν διευκρίνισε αν εξακολουθεί το υπουργείο να σχεδιάζει να προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ.
Στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας, μετά τη συνάντηση σχολίασαν: «Όταν η ίδια η πολιτεία αυξάνει το κόστος μέσω της φορολογίας δεν μπορεί να ζητά από τις επιχειρήσεις να ρίξουν εκείνες τις τιμές» και ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς και στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των γαλακτοβιομηχανιών, από την ημέρα που ψηφίστηκε η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές τουλάχιστον κατά 5% πιέζοντας την εγχώρια παραγωγή και κατ’ επέκταση τις τιμές παραγωγού τουλάχιστον κατά 2 λεπτά το λίτρο.